Boligmarkedet har det nogenlunde i Grenaa, men Ebeltoft er hårdt ramt på grund af færre og færre arbejdspladser, fortæller Mikael Lykke Sørensen, indehaver af Nybolig Jeppesen & Sørensen,

Boligmarkedet har det nogenlunde i Grenaa, men Ebeltoft er hårdt ramt på grund af færre og færre arbejdspladser, fortæller Mikael Lykke Sørensen, indehaver af Nybolig Jeppesen & Sørensen,

Djursland venter på opsving fra Aarhus

Når væksten for alvor kommer i gang i Aarhus vil det brede sig til hele området

Af
Anette Bonde

De seneste uger har det i medierne lydt som om, landdistrikter rundt om i Danmark stod til at lukke. Kreditforeningerne ville ikke belåne huse i udsatte områder, heller ikke til pengestærke købere, hed det sig. Det er dog en sandhed med modifikationer.

Vurderer hver enkelt sag

Chefanalytiker Mikkel Høegh, BRF Kredit, erkender, at der visse steder i landet ikke er særlig meget aktivitet. Når kreditforeningerne afviser at belåne huset, kan det skyldes at ejendommen er svært omsættelig, eller at kunden ikke har økonomi til den. Ifølge Lov om Realkredit skal en ejendom nemlig kunne omsættes inden for seks måneder, hvis der skal ydes realkreditlån i den.
“Det gør, at det kan føles som om at vi de steder er lidt mere tilbageholdende. Men vi er en forretning, der lever af at låne penge ud, og vi udelukker ikke noget på forhånd.”

Aarhus trækker væksten

På Djursland har boligmarkedet ligget lidt i dvale, men det vil snart gå fremad, takket være tiltagende vækst i Aarhus, mener Mikkel Høegh.
“Djursland er et marked vi forventer vil komme sig i de kommende år, ikke mindst fordi det ligger så tæt på Aarhus, som vil trække nær-områderne med op. Jo længere væk fra Aarhus, jo værre er det.”
Grenaa vil have betydning i kraft af erhvervslivet og havnen, men afstanden til Aarhus er mere afgørende end afstanden til Grenaa, understreger han.
Der er dog en opadgående tendens i krystalkuglen.
“Boligmarkedet er begyndt at komme sig på landsplan. I 2013 var der en skrøbelig vending. Vi forventer at den tager til i 2014. Anden halvdel af 2014 og første halvdel af 2015 vil vendingen også begynde at vise sig på Djursland.”

Vækst kommer fra Aarhus

Ifølge Mikael Lykke Sørensen, indehaver af Nybolig Jeppesen & Sørensen, er boligmarkedet ramt af en kombination af, at det er blevet sværere at omsætte huse i tyndt befolkede områder, og at det er blevet sværere at få lån. Også han peger på Aarhus som epi-center for vækst i Østjylland.
“Jo længere fra Aarhus, jo sværere marked. Når væksten kommer i Aarhus, bevæger den sig ud ad som ringe i vandet.”
De to storbyer på Djursland, Grenaa og Ebeltoft, er ramt i forskellig grad.
“I Grenaa ser det nogenlunde ud i forhold til det øvrige Djursland. Ebeltoft er hårdt ramt fordi der bliver færre og færre arbejdspladser.”

Kræves mere af huskøbere

Troels D. Hansen, statsaut. ejendomsmægler og valuar i ejendomsmæglerfirmaet John Frandsen, fortæller, at der generelt kræves mere af en huskøber i dag end der gjorde tidligere med hensyn til udbetalingen og rådighedsbeløbet.
Tidligere praksis med at boligkøberen som regel tog et kreditforeningslån med efterfinansiering i et pengeinstitut er også ændret. Hvis der er tale om billige huse, kan det simpelthen ikke betale sig at tage et kreditforeningslån på grund af de faste omkostninger ved det. Med de lave renter i dag vil et banklån hyppigt være løsningen.
Troels D. Hansen mener ikke, at nogle geografiske områder ligger helt stille.
“Vi har huse, der ligger i et år, og andre huse sælger vi på to måneder. Så der er købere i marken - de har bare meget at vælge imellem.”

Publiceret 21 January 2014 12:00