Alt lykkes i et gaskomfur, hed det sig da den nye gastronomiske landvinding gjorde sit indtog.

Alt lykkes i et gaskomfur, hed det sig da den nye gastronomiske landvinding gjorde sit indtog.

Dansk madkultur i 100 år

Fra brændekomfur til det elektriske køkken

Af
Anette Bonde

I en ny bog, ”Dansk Madhistorie – Industrikøkkenets tidsalder”, udgivet af Dansk landbrugsmuseum Gl. Estrup belyses dansk madkultur. Bogen skildrer de sidste 100 års danske madkultur sammenholdt med de ydre omstændigheder i samfundet.

Gris på gaflen

Bogens første kapitel handler for eksempel om børnedødeligheden i Danmark, og om hvordan man i perioden 1897 – 1957 kunne købe børnemælk fra særlig udvalgte besætninger.
Der er baggrundshistorier om danskernes foretrukne spise pølsen, hvor man udnyttede resterne fra husholdningen. Tendensen fortsætter med etablering af slagterbutikker, kødudsalg og slagterier.
Bogen beskriver også reklamekampagnen “Gris på gaflen”, der i 1957 blev lanceret af Eksport Svineslagteriernes Salgsforening. Den skulle få folk til at spise mere svinekød. De danske Karoline-piger og deres indsats for den danske eksport er også skildret.

Kogekoner og gaskomfurer

Kogekonerne har også fået et afsnit i bogen, eksemplificeret ved Kirsten Jensen, kaldet Kirstine Murer, som levede fra 1887 til 1976. Hun var kogekone fra cirka 1920 til slutningen af 1950'erne. Det store spring fra gammeldags brændekomfur til gasovn, der blev introduceret i slutningen af 1800-tallet, og videre til det elektriske danske køkken har også fået et kapitel. Endelig kan man læse om Madam Blå-kaffekanden, og om grøntsagernes betydning og brug i de private husholdninger.
Desuden vil læseren vil få et sjovt gensyn med de mange farverige opskrifter, som udkom i relation til kampagnen ”Gris på Gaflen”.

Bogen ”Dansk Madkultur – Industrikøkkenets tidsalder” udgives som en del af en serie på Dansk Landbrugsmuseum. Sidste år kom ”Dansk Madkultur fra fortid til nutid”, og i efteråret 2014 udgives ”Dansk Madhistorie – i krig og krise”.

Publiceret 20 January 2014 11:00