Arkivfoto

Arkivfoto

Debat:

Lad fornuften råde kære politikere i Syddjurs

Af Tina og Malte Trold Kirkegaard, Stejlbjerg 41B, 8543 Hornslet:

"I Stiften/amtsavisen (artiklen "Hjemtagelser kan udløse klagestorm" á 10/1-14) udtaler Per Zeidler, formand for F&I I Syddjurs Kommune: "Der er ikke nyt i sagen, som kan udløse ændringer". Der er det så vi første gang stopper op og tænker "kan det være rigtigt?". For ganske nylig pointerede vi jo netop, at det vel må være en "ny ting", at der måske slet ikke er nogen besparelse... 8-10 elever der skal flyttes? Pindstrupskolen skal have ansat flere personaler. Og udbygges Pindstrupskolen skal vel også gøres tilsvarende for det er den ikke lige nu, og det har I jo forpligtet jer til ! De oprindelige beregninger i forhold til besparelser blev jo netop lavet på 50 børn. Ikke 8-10. Og selvom man så kunne tænke, at de 8-10 kun er "første portion" og at man jo så vil hjemtage 10-20 stykker næste år, så er det bare meget svært at få øje på, hvad det er for nogle børn der skal hjemtages de kommende år? For I har jo fredet børn i de kommende 7.-9. klasser på Firkløverskolen, og I har jo fredet børn på Djurslandsskolen. Der er faktisk ikke flere børn at hjemtage. 
Og selvom der måtte være en smule penge at spare om nogle år, så bliver besparelserne jo spist op (ganske vist af andre kasser), når familier skal have mere tabt arbejdsfortjeneste og andre ydelser, fordi de netop ikke kan nå hjem til deres børn med infantil autisme og adhd, når de får tidligere fri - børn som ikke bare kan være alene hjemme fra klokken 14.00, når Pindstrupskolen lukker ned. Børn som ikke bare kan være alene hjemme i skolernes ferier, hvor Pindstrupskolen også lukker ned. Familier, som allerede nu går ned med stress og har mange problemer, alene på grund af usikkerheden om hjemtagelserne, og den helt forkerte måde som sagen er blevet grebet an på, bliver yderligere belastet.
Og selvom der stadog måtte være en lille smule penge at spare om nogle år, så kan det da umuligt opveje for de menneskelige konsekvenser disse hjemtagelser med garanti vil få for en masse børn og voksne - både de 8-10 familier som hjemtages og hvis liv ændres og smadres totalt på grund af det store skifte, men også de mange børn (og familier) der rammes, når deres kammerater fjernes fra Firkløverskolen. Og de mange personaler fra Firkløverskolen, som allerede i en lang periode, ligesom os forældre, har gået rundt i total usikkerhed om fremtiden. Personaler som pludselig står uden job, men ganske vist har jobgaranti i Randers Kommune, men hvor godt er det lige hvis man bor i Syddjurs Kommune? 
Til sidst i samme artikel står sågar: "Men et eventuelt køb af bygningerne handler ikke om at føre Firkløverskolen videre. Bygningerne kan komme i spil til andre ting". Det er så sandelig også nye toner - omend det bekræfter et af de onde rygter vi har hørt. Man kan få den grimme grimme mistanke, at planen hele tiden har været, at flytte vores børn, og derved få lukket vores skole, for dernæst at åbne en børnehave på stedet.
Men Randers Kommune har så vidt vi ved ingen planer om at lukke Firkløverskolen - overhovedet ingen. Der tilføres stadig nye elever og der står elever på spring fra blandt andet Århus og Norddjurs kommune fra næste skoleår.
Vi hørte engang en klog politiker udtale, at vores børn ikke er pakker som der bare kan flyttes rundt på - men det kan vi altså godt få mistanke til at det er for Syddjurs Kommune.
Hvis bare denne sag var blevet grebet an med dialog og åbenhed fra start, så er jeg sikker på, at det aldrig var kommet hertil. Men jeg er ked af at sige, at alle de mennesker, som berøres af det her desværre ikke kan bruge følgende udtalelse fra samme artikel til ret meget lige nu: Generelt har vi dog brug for en snak om, hvordan vi undgår denne slags konfrontationer i kommende sager. Det vil jeg rejse en debat om i udvalget for familier og institutioner,« fortæller Per Zeidler. Måske gode toner for fremtidige sager men hvis I kan se at denne sag er blevet grebet så forkert an, så stop den dog og grib dialogen med os forældre! Gør det til en sag hvor Syddjurs Kommune indrømmer sine fejl og ikke handler fordi man skal holde fast i nogle principper og udnytte alle smuthuller i loven. Det vil vi og rigtig mange andre faktisk klappe utroligt meget af og få en masse respekt for - i en tid hvor politiker-leden er på kogepunktet.
Vi har fået flere svar fra forvaltningen på området, der forsøger at slå fast, at Syddjurs Kommune HAR lovhjemmel til for eksempel at nægte os frit skolevalg, og til for eksempel at afvige fra folkeskolelovens paragraf 36, som faktisk siger at alle børn har ret til at fortsætte deres skolegang - åbenbart måske bare ikke specialbørn.
Der vil komme klager, ja der vil med næsten garanti komme lige så mange klager som der kommer hjemtagelser, men hvorfor skal alle de familier og Syddjurs Kommune dog ud i denne opslidende proces? En proces som vil blive opslidende for alle parter, og Syddjurs Kommune kan umuligt komme til at fremstå godt i denne sag - lige meget hvad udfaldet bliver.
Hvorfor SKAL Syddjurs Kommune benytte sig af en mulig retslig mulighed for at gennemføre det her? Bare fordi man KAN/MÅ gøre noget, er det jo ikke ensbetydende med at man SKAL gøre det?
Der har været SÅ mange ting i spil i denne sag, og antallet af børn der skal hjemtages er gået fra 50 og nu helt ned til 8-10. 
Vi håber det helt nye byråd vil starte på en frisk og se den både økonomiske og menneskelige fornuft i at droppe den sidste rest af hjemtagelserne. 
Vi opfordrer igen til dialog, og til at information til os forældre IKKE skal foregå igennem pressen, som det ellers har været tilfældet indtil nu."

Publiceret 11 January 2014 15:46