Kommentar:

Stik imod alle odds

Af
Af Lars Norman Thomsen

redaktør:

"På forhånd var Kommunalvalget tirsdag 19. november 2013 dømt til at blive en eklatant fiasko. De lokale vælgere havde så mange magneter i bagdelen, at de ikke gad rejse sig fra sofaen og drage til stemmeurnerne på valgdagen, hvis man skulle tro på de på bjerget åh så mange pædagogiske bagere (læs kommentatorer) og dejtrimlere (læs orakler), der nyder trygheden på Christiansborg, hvorfra de gør en dyd ud af at forklare håbløse udkantsdanskere, at den rigtige politik drives fra Slotsholmen, og at toppolitikerne over en kam er kyniske magtspillere, der siger et, men mener noget andet.
Men heldigvis gjorde vælgerne de højt besungne oraklers, i egen optik, udbasuneringer og hånende opfattelse af lokaldemokratiet til skamme.
Valgdeltagelsen på landsplan nåede sammenlagt op på 71,9, og det var 6,1 procentpoint højere end i 2009.
I Norddjurs var valgdeltagelsen lidt under landsgennemsnittet 70,4, men dog 4,2 procentpoint højere end i 2009.
I Syddjurs nåede man helt op på en valgdeltagelse på 74,8 - hele 6,9 procentpoint højere end i 2009.
Det kan godt være, at billedet udadtil er, at Syddjurs nærmest er spankuleret fra lortesag til lortesag i de forgange fire år, mens der har været ro på bagperronen i Norddjurs.
Men vi tør godt vove den påstand herfra, hvor vi står, at en plausibel forklaring på den flotte valgdeltagelse i Syddjurs er, at borgerne her har været på banen i et stort omfang, godt nok i enkeltsager javist, men borgerne har engageret sig.
Også et udtryk for, at der er gods i det lokale demokrati, og at det trods alt er her det snéer på trods af, at de på Borgen i København gør hvad de kan for at stikke en kæp i hjulet på det kommunale selvstyre med centrale beslutninger, som ikke just gør det sjovere og lettere at være kommunalpolitiker og borger ude i randområderne.
Ved indgangen til et nyt år er der al mulig grund til at glæde sig over, at opbakningen til de lokale demokratier fik et løft ved Kommunalvalget.
Det kan så godt være, at det kunstneriske indtryk af den efterfølgende konstituering var smukkere og mere politisk korrekt i Norddjurs end i Syddjurs, men det skal ikke ødelægge det generelle indtryk af, at Kommunalvalget 2013 trods alt viste, at Det Glemte Folk ude i randområderne fortsat tror på, at det er herude, hvor kragerne vender, at man har mulighed for at øve indflydelse, blive taget alvorligt og er tæt på beslutningerne."

Publiceret 03 January 2014 16:32