ogens Frederiksen og hans russiske kone, Tatiana Sørensen, vil gerne fortælle om deres planer med købet af Vestergade 4 i Ryomgård ved et åbent hus arrangement lørdag 14. december fra klokken 13 til 16. Her vil herboende russiske kunstnere udstille flere af deres værker.

ogens Frederiksen og hans russiske kone, Tatiana Sørensen, vil gerne fortælle om deres planer med købet af Vestergade 4 i Ryomgård ved et åbent hus arrangement lørdag 14. december fra klokken 13 til 16. Her vil herboende russiske kunstnere udstille flere af deres værker.

Øjebæ i Ryomgård får en opshining

Dansk-russisk forbindelse vil give ejendommen på Vestergade 4, der tidligere husede kunstgalleri, et par kærlige hænder

Af
Af Lars Norman Thomsen

Syddjurs Kommune havde egentlig bevilget penge til at nedrive ejendommen på Vestergade 4 i rundkørslen i Ryomgård for at give bymidten mere rum og luft, men de planer forpurede parret Tatiana Sørensen og Mogens Frederiksen, Langby ved Nimtofte.
De kom med det højeste bud på ejendommen til mægleren, og dermed var ejendommen deres. Bygningerne har i mange år fungeret både som beboelse og virksomhed. Der er således drevet tømrerforretning fra ejendommen i mange år, og senest husede bygningerne Djurslands Galleri & Kunstcenter i en årrække, før et ejerskifte gav mulighed for, at Djurslands Galleri & Kunstcenter kunne flytte i større og bedre lokaler i Slotsgade.
Tatiana Sørensen er født i Rusland, Sct. Petersborg og har arbejdet knap 20 år på museet i Vinterpaladset. Hun har boet i Danmark i 17 år og kender mange kunstnere.

Lover renovering

Det ny ejerpar har mange planer for bygningernes fremtid, men først og fremmest skal hele ejendommen renoveres.
"Når vejret tillader det, går vi i gang med en grundig facaderenovering - og den nye facade blir ikke blå," lover Mogens Frederiksen, der har afsat mindst et halvt år til opgaven.
"Ejendommen ser noget sølle ud og trænger til en kærlig hånd. Det lover vi, at den får, og det arbejde begynder, når vejret tillader det."
Mogens Frederiksen har lagt en lang erhvervskarriere bag sig, og nu er der plads i kalenderen til at gå i gang med con amore-projekter, som ejendommen i Ryomgård.
"Den del af ejendommen, der har været beboelse, er allerede ved at blive renoveret. Her bor en polsk familie, som har hjulpet os i anden sammenhæng, og som gerne vil etablere et mindre byggefirma. Meget dygtige mennesker," fortæller Mogens Frederiksen.
"Lejeren af privatboligen hedder Marzena Maleszka og er egentlig uddannet sygeplejerske. Hun har boet i Danmark nu i 10 år og har mange kreative kompetencer, blandt andet er hun dygtig til at bage. Så der dukker et lille cafeteria op i butikslokalerne med hjemmebagte kager på et tidspunkt."

Udstillinger og aktiviteter

Tatiana Sørensens netværk til blandt andet herboende russiske kunstnere vil parret bruge, når det det gamle galleri i ejendommen er renoveret. Ideen er, at det skal blive til et nyt udstillings- og aktivitetssted.
"Vi vil gerne lave et udstillingsrum, hvor der også er plads til " den ukendte kunstner"," fortæller Tatiana Søren-sen.
"Det kan være kunst, det kan også være husflidsarbejde, men alle der mener at have noget at vise frem, som de selv har produceret, skal være velkomne," supplerer Mogens Frederiksen.
Parret understreger, at det ikke bliver et fremtidigt loppemarked med alskens ragelse, som de nyrenoverede lokaler kommer til at rumme.
"Det skal være seriøst egenproducerede produkter, der skal vises, og vi har slet ingen planer om at konkurrere med det eksisterende kunstgalleri i Ryomgård, men vi har planer om at invitere internationale kunstnere til at deltage i forskellige begivenheder, symposium, internationale "plein air" workshops og udstillinger," forklarer Tatiana Sørensen.

Åbent hus lørdag

Der bliver lejlighed til at hilse på det ny ejerpar og den polske familie ved et åbent hus arrangement for alle interesserede lørdag 14. december i tidsrummet 13-16, hvor der bydes på kaffe/te og hjemmebag.

Publiceret 13 December 2013 09:57