Lone Meldgaard Thorsø, der selv er beskæftiget i hjemmeplejen i Syddjurs, repræsenterer Liberal Alliance ved Ældresagens vælgermøde i Rønde.

Lone Meldgaard Thorsø, der selv er beskæftiget i hjemmeplejen i Syddjurs, repræsenterer Liberal Alliance ved Ældresagens vælgermøde i Rønde.

Ældre - byrde eller ressource?

Ældresagen i Syddjurs inviterer til vælgermøde i Rønde i aften tirsdag 1. oktober

Af
Af Lars Norman Thomsen

Antallet af ældre borgere er i klar vækst. I dag er hver sjette dansker over 65 år. Og i 2042 er det hver fjerde, hvis man tør tro på Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivninger.
En udvikling, der også giver lokalpolitikerne store udfodringer.
Syddjurs Kommune er for eksempel presset på demografien (befolkningsforhold, dets størrelse, sammensætning og udvikling) rent økonomisk.
På landsplan lyder den såkaldte demografiske forsørgerbrøk (antallet af børn og unge samt ældre i forhold til antallet af personer i alderen 15-64 år) på 63. I Syddjurs er den på 75. Et udtryk for, at for hver 100 borgere i den arbejdsdygtige alder er der 75, som skal forsørges.
Det er naturligvis en sandhed med modifikationer, fordi pensionister eksempelvis også betaler deres del af skatterne, men det er en reel udfordring for Syddjurs økonomien og et klart udtryk for, hvorfor politikerne i Syddjurs taler om behovet for at få flere familier i den arbejdsdygtige alder til at flytte til Syddjurs for at få flere indtægter at gøre med.
"Det er bestemt godt, at folk bliver ældre, og at vi får flere ældre i Syddjurs, men det giver os også nogle økonomiske udfordringer," sagde borgmester Kirstine Bille (SF) forleden på et borgermøde.

Hvad vil politikerne?

På et vælgermøde tirsdag 1. oktober får repræsentanter for samtlige politiske partier i Syddjurs mulighed for at forklare sig yderligere på et vælgermøde i Foredragssalen på Rønde Højskole arrangeret af Ældresagen i Syddjurs.
Det er de enelte afdelinger i kommunen, der er gået sammen om at arrangere mødet som primært vil handle om ældre menneskers forhold i Syddjurs Kommune.
Det være sig i forhold til digitalisering, hjemmehjælp og forebyggelse, plejeboliger og frivillighedspolitik.
Mødet starter klokken 19 med et kort indlæg fra hver af de fremmødte kandidater, og herefter har de fire lokalafdelinger en række spørgsmål på tungen, før der efter en pause bliver mulighed for at stille spørgsmål fra salen.
Vælgermødet slutter klokken 21.

Følgende politikere stiller op: SF - Kirstine Bille. Venstre - Claus Wistoft Radikale Venstre - Carsten Bech Socialdemokratiet - Jesper Mathiesen Borgerlisten - Jørgen Brøgger Liberal Alliance Lone Meldgaard Thorsø Enhedslisten - Jesper Yde Knudsen Dansk Folkeparti - Laila Sortland Konservative - Bente B. Larsen

Publiceret 01 October 2013 08:41