Jesper Mathiesen (i rødt) og resten af den socialdemokratiske byrådsgruppe er forsat faste i kødet, når det gælder store vindmøller på land.

Jesper Mathiesen (i rødt) og resten af den socialdemokratiske byrådsgruppe er forsat faste i kødet, når det gælder store vindmøller på land. "De skal ud på havet," lyder det fra Socialdemokratiet i Syddjurs i modsætning til partifællerne i Norddjurs, der gerne vil rejse vindmøller på land.

Syddjurs:

Vindmøller bliver et valgkamptema

Et flertal i Syddjurs Byråd sikrede, at vindmølleområder og to konkrete projekter kommer med i det endelige kommuneplanforlag 2013

Af
Af Lars Norman Thomsen

Vindmøller bliver et tema i den kommende valgkamp op til kommunalvalget i november 2013.
Ingen tvivl om det efter, at byrådsflertal i sidste uge sagde god for at medtage to vindmølleprojekter i det forslag til Kommuneplan 2013, som byrådet sender i høring inden sommerferien.
Flere investorer har budt ind med vindmølleprojekter i henholdsvis Elløv Enge ved Thorsager og Sivested Mark tæt ved Kolind.
I Elløv Enge handler det om fire vindmøller med en højde på 125 meter, og ved Sivested Mark om syv vindmøller med en individuel højde på 150 meter.

Flere tonede rent flag

Under byrådsdebatten kom de gamle meningsforskelle fra de senere års hidsige vindmøllediskussioner til udtryk anført af især Socialdemokratiets samlede byrådsgruppe og Dansk Folkepartis Per Dalgaard suppleret af Venstres Karen Østergaard.
Socialdemokratiets gruppeformand Jesper Mathiesen forsøgte at få pillet de to vindmølleprojekter ud af kommuneplanforslaget med en afværgedagsorden med følgende ordlyd: "Byrådet kan ikke tiltræde, at de to projekter skal indgå i kommuneplanen."
Den fik imidlertid kun støtte af Socialdemokratiet og Dalgaard og Østergaard.
Argumenterne med at flytte store vindmøller ud på havet var gammelkendte.

Mest fair

Derimod var både Liberal Alliance og Borgerlisten parate til at lade de to vindmølleprojekter komme i høring.
"Det er mest fair for borgerne og investorerne," argumenterede Borgerlistens Jørgen Brøgger, og det støttede Liberal Alliances Per Zeidler og Flemming Hansen. Brøgger og Zeidler var ellers med på det hold af vindmøllemodstandere, der forpurede projekterne ved Skiffard og Kærende i sin tid. Det samme var Borgerlistens Ninna Thomsen (tidligere socialdemokrat) og SF'erne Kim Lykke Jensen og Thea Hansen. "Det er vigtigt, at vi belært af erfaringerne fra sidste gang, tager borgerne med meget tidligere i processen," sagde Per Zeidler.
SFs Jens Rasmussen åbnede op for, at der fremover bliver mulighed for, at borgere eller nabofællesskaber kan rejse enkeltstående vindmøller.

- Kommuneplan 2013 sender byrådet i høring før sommerferien - I høringsfasen kan borgerne give deres besyv med - Kommuneplan 2013 kommer på dagsordenen på årets sidste byrådsmøde til endelig vedtagelse

Publiceret 01 May 2013 15:25