Bente Kolind Hansen kom under sit besøg i Uganda i efteråret 2012 tæt på børnene som lever i håbet om en bedre fremtid end den deres far og mor fik.

Bente Kolind Hansen kom under sit besøg i Uganda i efteråret 2012 tæt på børnene som lever i håbet om en bedre fremtid end den deres far og mor fik.

Ingen mor skal se sit barn dø af sult

I Syddjurs er otte indsamlingsledere klar til Folkekirkens Nødhjælps sogneindsamling i 13 sogne på søndag

Af
Af Lars Norman Thomsen

Folkekirkens Nødhjælps årlige sogneindsamling har i år temaet SLUT SULT. Det vil sige, at de indsamlede midler ved søndagens landsindsamling vil blive brugt til at øge fødevaresikkerheden i nogle af verdens fattigste lande.
Der bliver uddelt mad i katastrofeområder, men en vigtig del af arbejdet er i samarbejde med de lokale partnere i de pågældende lande at hjælpe folk i gang med at blive selvforsynende.

Det hjælper

I november 2012 var 10 indsamlingsledere fra hele Danmark i Uganda for at se, hvad de indsamlede penge bliver brugt til.
Lokale Bente Kolind Hansen fra Kolind var en af de ti. Efter at have været indsamlingsleder i mange år, er det først efter dette besøg, det virkelig er gået op for hende, hvordan hjælpen bliver brugt og hvor lidt, der skal til for at hjælpe en familie i gang med at dyrke egne fødevarer.
Danskerne boede oppe i det nordøstlige Uganda, hvor de mangeårige uroligheder i landet kun lige har lagt sig.
"Her er mange problemer at løse. Befolkningen har været udsat for borgerkrigenes hærgen, og nu klimaet," fortæller Bente Kolind Hansen.
En af de lokale organisationer, som Folkekirkens Nødhjælp samarbejder med, arbejder med at sikre folk ret til jord.
"Både mænd og kvinder kan få et bevis på at eje jorden, så de ikke kan jages væk, men har ret til at høste de afgrøder, de har dyrket. Et andet sted var der en organisation, der hjalp med organisering af opbevaring af afgrøderne, så der også var sikkerhed for at der ville være tilstrækkeligt med såsæd," fortæller hun.

Lever i håbet

Efter mange års hærgen med skiftende diktatorer, borgerkrig og aids er mange mennesker i Uganda vendt tilbage fra flygtningelejre og skal i gang med en dagligdag. Blandt de tilbagevendte er der mange børn, der har mistet en eller begge forældre.
"En af de organisationer, vi besøgte, arbejder med at hjælpe nogle af disse børn og de slægtninge, der eventuelt kan tage sig af dem. Hjælpen kan bestå af udlevering af såsæd, planter, geder, høns og mulighed for skolegang," fortæller Bente Kolind Hansen.
Hun besøgte og overnattede hos en sådan familie, hvor en pige, der var alene med sin mor, havde fået hjælp. Denne familie var nu selvforsynende og kunne endda sælge nogle af afgrøderne.

Der skal kun lidt til

"Mit besøg i Uganda overbeviste mig om, at det er uganderne selv, der arbejder ude i felten med problemerne - de ved, hvad der er brug for. Det viste også, hvor lidt hjælp, der skal til for at give en stor virkning," siger Bente Kolind Hansen.
"Hvis Uganda kan undgå krige og lignende, vil de sandsynligvis om nogen tid kunne klare sig selv, men endnu behøver de hjælp til at fortsætte og udvide deres arbejde. Denne hjælp kommer blandt andet fra Folkekirkens Nødhjælp."
Bente Kolind Hansen er en af otte indsamlingsledere ved søndagens indsamling i Syddjurs Provsti.

Publiceret 07 March 2013 13:55