Fremtid:

Velfærden skal tilbage til borgerne

9 ud af 10 kommunale velfærdsledere forventer, at borgerne i højere grad selv eller sammen med andre skal bidrage til at løfte velfærdsopgaver i fremtiden, viser ny undersøgelse fra Mandag Morgen

Forældre, der passer deres egne og andres børn i børnehaven. Borgere, som overtager driften af det lokale bibliotek. Det er blot to af de scenarier, vi kommer til at se mere af i fremtidens velfærdssamfund. Det viser en ny undersøgelse blandt godt 700 kommunale ledere. Bag undersøgelsen står Mandag Morgen, der i dag lancerer en ny bog om fremtidens velfærdssamfund: ”Veje til Ressourcedanmark”.
I bogen er der interviews med fremtrædende embedsmænd og politikere, portrætter af ildsjæle og en række casebeskrivelser, der viser, hvordan borgere kan spille en langt mere aktiv rolle i velfærden. Projektchef ved Mandag Morgen, Morten Christensen, fortæller om bogen:
”Med ”Veje til Ressourcedanmark” vil vi vise, at der – modsat den almindelige opfattelse – er masser af ressourcer i vores velfærdssamfund. Og de ressourcer kan bidrage til at skabe et mere menneskeligt og økonomisk bæredygtigt velfærdssamfund – ja, et bedre velfærdssamfund. Den største ressource er borgerne. De kan løfte langt flere opgaver i lokalsamfundet, og i regi af skolen, børnehaven og plejehjemmet – for bare at nævne et par eksempler.”
Ifølge Morten Christensen er bogen et opgør med den velfærdsdebat, vi kender fra medierne:
”Vi tænker og taler om velfærd som et offentligt monopol. Når der er problemer, må kommunen finde en løsning. Men det er der ikke råd til længere. Og det er altså heller ikke det, der er den bedste løsning. Der bliver skabt langt bedre og mere holdbare løsninger, når borgere i forskellige typer af fællesskaber gør det sammen. F.eks. forældrene bliver engageret i at skolen eller børnehaven. De kommunale institutioner kan jo ikke klare det alene. Det handler om at få velfærden tilbage til borgerne – og at give kommunen og de kommunale institutioner en langt mere tilbagetrukket rolle.”
Det er en bred alliance, der står bag ”Veje til Ressourcedanmark”. 15 kommuner og 11 interesseorganisationer har været med til at udvikle indholdet i bogen.
Ambitionerne i ”Veje til Ressourcedanmark” møder opbakning fra regeringen. Det fortæller økonomi- og Indenrigsminister Margrethe Vestager (R):
”Regeringens mål er klart: Vi skal udvikle og forbedre vores velfærdssamfund. Det kræver noget af os alle sammen. Vi er som borgere ikke 'kunder' i en velfærdsbutik, men mennesker, der har forskellige udgangspunkter og dermed også forskellige behov. Og målet er at udvikle velfærden, målrette ydelser og inddrage os som borgere: Dels for at klare flere opgaver selv, dels for at løse flere ting i samarbejde. Det kan give større frihed i hverdagen, større selvværd og som en sidegevinst også ressourcer, der kan prioriteres og målrettes til andre ting.”
 

Publiceret 01 March 2013 08:40