Hænderne røg i vejret, da Regionsrådet formelt havde tildelt Nørager prisen som Årets Landsby.

Hænderne røg i vejret, da Regionsrådet formelt havde tildelt Nørager prisen som Årets Landsby.

Fotogalleri:

"Kan vi ikke købe vejene?"

Sand iværksætterånd i Nørager

Af
Anette Bonde

Lars Møller, formand for Kultur og Planudvalget i Norddjurs, var for et års tid siden på besøg på L-Tek i Nørager sammen med erhvervsserviceafdelingen. Bent Knudsen, BK Teknik A/S, var der også. Snakken gik, og samtalen kom ind på vejenes tilstand. Bent Knudsen var ikke imponeret over Norddjurs kommunes indsats i den henseende, og mente at andre nok var bedre til den opgave.
"Kan vi ikke købe dem?", spurgte han til Lars Møllers store forbløffelse.

Flere byggegrunde ønskes

Som bekendt endte det ikke med en handel i den omgang, men Nørager har jo bevist, at man kan så meget andet. Byens mangeartede og blomstrende erhvervsliv, sammenholdet og opbakningen af lokale initiativer var noget af det, der blev fremhævet, da Region Midtjylland onsdag i sidste uge valgte Nørager som modtager af årets landsbypris.
For eksempel er den multihal, som Nørager har kæmpet for i nogle år, ved at være i sigte. Gert Johnsen fortalte onsdag eftermiddag, mens man ventede på regionsrådets afgørelse, at man også har nogle flere byggegrunde og erhvervsgrunde på ønskesedlen. Ud af tolv byggegrunde er de seks blevet tilbygget og to startes op i løbet af foråret. Det vil sige, at der kun er fire byggegrunde tilbage.
"Vi vil også forsøge at hjælpe erhvervslivet med lidt flere erhvervsgrunde."

Helle Jensen er født i Nørager, hendes mand er fra Nørager, og de har bygget hus og fået børn i Nørager. Hun er ud af en søskendeflok på syv, og seks af dem bor i Nørager.

Helle Jensen er født i Nørager, hendes mand er fra Nørager, og de har bygget hus og fået børn i Nørager. Hun er ud af en søskendeflok på syv, og seks af dem bor i Nørager."De er her allesammen", siger hun. Hun kan godt lide, at alle kender og hilser på hinanden, og at folk er gode til at hjælpe hinanden og bakker op om byens arrangementer.

Sammenhold er gået i arv

Efter at regionsrådet enstemmigt havde tildelt Nørager prisen som årets landsby tog Gert Johnsen ordet og takkede Bente Hedegaard, der har skrevet indstillingen til LAG Djursland. Hun replicerede med en lille tale, hvor hun fremhævede Nørager for at være et samfund, der står sammen, og hvor der også er plads til forskellighed.
Overfor Lokalavisen sendte en stolt Gert Johnsen noget af æren videre til dem, der kom før.
"Vi har jo arvet sammenholdet fra de ældre. Det er fra dem, vi har lært, at sammenhold får tingene til at lykkes."
Med prisen følger 150.000 kroner, og Nørager Boldklub og beboerforeningen vil efterfølgende sætte sig sammen og finde ud af, hvor pengene bliver bedst anvendt.

Pia er tilflytter - hun har 'kun' boet i Nørager i 30 år. Hun synes, at byen er god til at tage nye mennesker ind, og er glædeligt forbavset over den opbakning, der er til alle arrangementer.

Pia er tilflytter - hun har 'kun' boet i Nørager i 30 år. Hun synes, at byen er god til at tage nye mennesker ind, og er glædeligt forbavset over den opbakning, der er til alle arrangementer. "Også til de skøre ting", siger hun. Hun er selv ide-kvinde til én af dem, nemlig træf omkring temaet "Nørager ud i verden". Nørager har indtil nu 'været i' Tyrol og Det vilde Vesten.

En mio. til multihallen

Lars Møller, formand for Kultur og Udviklingsudvalget, var også med til at fejre begivenheden. Han bidrog til endnu flere klapsalver, da han meddelte, at hans udvalg havde indstillet til økonomiudvalget og kommunalbestyrelsen, at projekt multihal i Nørager tildeles en mio. kroner til byggeriet - det er hele årets beholdning beregnet til halprojekter i Norddjurs Kommune. Forude skal økonomiudvalg og kommunalbestyrelse dog også sige ja, inden pengene reelt er sikre.
Lars Møller sagde i sin tale, at kommunen i sin landdistrikspolitik vil lade sig inspirere af Nørager.
"Men vi ved jo godt, at hver landsby ejer sin egen identitet og har forskellige ønsker. Man kan ikke bare kopiere Nørager - det er en særlig størrelse."

Publiceret 01 March 2013 13:15