Efter syv år som ungdomskonsulent i det syddjurske takker Nick Brøste af med håbet om, at der snart kommer en afklaring på ungdomskonsulenterne fremtidige rolle - af hensyn til de unge.

Efter syv år som ungdomskonsulent i det syddjurske takker Nick Brøste af med håbet om, at der snart kommer en afklaring på ungdomskonsulenterne fremtidige rolle - af hensyn til de unge.

Syv år for ungdommen i Syddjurs

Ungdomskonsulent Nick Brøste i Syddjurs stopper på posten, når februar bliver til marts, med en hyldest til de unge og konstruktiv kritik til de voksne

Af
Af Lars Norman Thomsen

"Det har ikke været en nem beslutning, men den har været nødvendig af hensyn til mig selv og min familie," erkender snart forhenværende ungdomskonsulent - eller SSP-konsulent, som det hedder i vore dage - i Syddjurs Kommune, Nick Brøste, 38, Ebeltoft.
Efter syv år som ungdomskonsulent, først i Midtdjurs Kommune og efter kommunesammenlægningen i 2007 i Syddjurs Kommune, besluttede Nick Brøste i slutningen af januar efter moden overvejelse at meddele sine foresatte i Syddjurs Ungdomsskole, at han forlader jobbet.
Det sker med udgangen af denne måned.
1. marts starter han i et nyt job som socialkonsulent ved Den Sociale Udviklingsfond (SUF). SUF har en afdeling på Djursland, SUF Djurs, der har kontorer på Bredgade i Kolind.
SUF er en non-profit organisation, som yder støtte til unge, voksne og familier med sociale, psykiske og/eller psykiatriske problemer.

Et drømmejob

Nick Brøste, der er uddannet tømrer, pointerer, at han fra første dag i jobbet som ungdomskonsulent har elsket sit arbejde.
"Det har på mange måder været et drømmejob for mig, fordi jeg har følt, at jeg kunne være med til at gøre en forskel for de unge, som jeg har været i kontakt med og mange gange også deres pårørende," forklarer Nick Brøste.
"Sideløbende har arbejdet været en platform for mig selv til at gennemgå en faglig og personlig udvikling. Ikke mindst, fordi man møder en række mennesker og samarbejdspartnere med stærke kompetencer, som man som menneske naturligvis lærer meget af."

Manglende ro demotiverer

For Nick Brøste har det primært været samværet med de unge, der har tændt ham. Han har aldrig betragtet jobbet som et traditionelt arbejde fra 8 til 16 med fast kontortid og sekretær, men mere en livsstil, hvor de unge kunne komme i kontakt med ham via mobilen eller en sms på alle tider af døgnet.
"Den frihed var i mange år en stærk motivation, fordi job og fritid gik op i en højere enhed, og det passede godt til min familiesituation," forklarer han.
"Overgangen til Syddjurs var naturligvis hård, fordi vi var to ungdomskonsulenter til at dække hele Syddjurs, men vi gik på med krum hals, supplerede hinanden og nåede nogle gode resultater."
I længden blev det dog også for træls og surt, når ungdomskonsulenternes virke og berettigelse igen og igen kom til politisk diskussion i Syddjurs Byråd.
"Der har aldrig været ro på, og det er hårdt i længden at skulle arbejde med en følelse af, at andre stiller spørgsmålstegn ved, om der nu også er behov for det, du går og laver til dagligt."

Energidræbende

Da Syddjurs Ungdomsskoles ledelse besluttede sig for selv at finde pengene til at ansætte yderligere to ungdomskonsulenter med virkning fra august 2011, gav det Nick Brøste og hans makker, Kristian K. Larsen, kaldet Krede, et pift.
"Det var den ideelle situation, fordi vi nu hver især kunne koncentrere os om hver sin af de gamle kommuner, og det kørte også fint i det første års tid," fortæller Nick Brøste.
"Men uden at lyde som en grædekone, for det ønsker jeg ikke, synes jeg, at det har kørt skævt det seneste halve år, hvor diskussioner om struktur og arbejdstidsaftaler har fyldt alt for meget og drænet mig for energi og gjort mig sur og tvær. Samtidig er vi så igen nu kun to ungdomskonsulenter. Jeg får energi af at være blandt de unge, og det har der simpelthen været for lidt tid til, fordi ens arbejdstid nærmest har været målt på sekundet."
Trods kritikken, er det vigtigt for Nick Brøste at understrege, at han ikke smækker med døren, men han vedgår, at han savner en klar udmelding, byråd og ledelse, om man i de fora fortsat mener, at der skal være ungdomskonsulenter eller SSP-konsulenter i Syddjurs og på hvilke betingelser.
"Det synes jeg de unge fortjener at få at vide meget snart. Lad mig understrege, at over 90 procent af de unge i Syddjurs kører derudaf og trives fint, men der også en gruppe, som har behov for, at der er nogle ungdomskonsulenter, som Kristian og jeg, der kan hjælpe dem og rykke ud, når det brænder på. Jeg håber det bedste for denne gruppe unge, for de fortjener det, men jeg vil ikke skjule, at jeg nærer en frygt for fremtiden."

null

Publiceret 08 February 2013 15:46