En undersøgelse, der blev lavet for fire år siden, viste, at unge i Norddjurs drak mere end landsgennemsnittet og også startede tidligere med at drikke.

En undersøgelse, der blev lavet for fire år siden, viste, at unge i Norddjurs drak mere end landsgennemsnittet og også startede tidligere med at drikke.

De unge i Norddjurs skal lære at drikke fornuftigt

Indsats for at lære unge og deres forældre om gode alkoholvaner

Af
Anette Bonde

Hen over et par år har skoleelever i Norddjurs lært om alkohol og om at grundlægge sunde alkoholvaner. Forældrene har også været forsøgt inddraget.

Mest drikkeri i Norddjurs

For fire år siden blev der lavet en undersøgelse om unges alkoholvaner. Den viste, at unge i Norddjurs drak mere end landsgennemsnittet og også startede tidligere med at drikke. Undersøgelsen var første led i et projekt i Norddjurs Kommune anført af Ungnorddjurs, sundhedsplejen og sundhedsafdelingen. Hensigten var at få unge til at begynde at drikke alkohol senere og at reducere alkoholforbruget.
Projektet har nu kørt i fire år, og det afsluttes med tre fællesmøder på henholdsvis Ørum Skole, Vestre Skole i Grenaa og Auning Skole for unge i 8. klasse og deres forældre.

Forældre præger børnene

Undervejs har der været særlig fokus på 6. til 8. klasse, hvor de første erfaringer med alkohol oftest sker. De godt 500 elever og deres forældre er blevet inviteret til to årlige møder om unges alkoholvaner. Her opdagede man hurtigt, at når forældrene ikke kom til aftenmøderne, så kom deres børn heller ikke, fortæller Rikke Krogh, projektleder og sundhedskonsulent i Norddjurs Kommune.
"Der er generelt et stort ønske om at leve sundt, og det bliver taget meget alvorligt, hvis det angår kost, motion, rygning og stoffer. Men ikke altid alkohol. Alkoholdebuten er meget svær at rykke, måske fordi der blandt forældre er mange forskellig holdninger til, hvornår det er okay, at den unge begynder at drikke".

Det har en vis effekt

Projektet bliver slut-evalueret i efteråret 2013, men allerede nu spores en effekt.
"I vores arbejde med de unge mærker vi, at der er en større accept af, at nogle ikke vil drikke. Det bliver accepteret, at man ikke må, at man måske skal noget dagen efter, eller at man simpelthen ikke vil", fortæller Ungdomskonsulent Keld Kristensen fra Ungnorddjurs.
Arrangørerne opfordrer nu de forældre og elever på 8. årgang, som endnu ikke har deltaget i fællesmøderne, til at komme på banen.
De kan blandt andet høre foredrag af forebyggelseskonsulent Jesper Schwartz fra Esbjerg. Møderne afholdes mandag 28. januar klokken 19.30-21.30 på Ørum Skole, torsdag 31. januar klokken 19.30 -21.30 på Vestre Skole, og tirsdag 5. februar klokken 19.30 -21.30 på Auning Skole.

Publiceret 23 January 2013 12:00