Ryomgård Realskole runder milepæl

Initiativtagerne til Ryomgård Realskole med lærer Axel Munch i spidsen var forud for deres tid, da de 7. januar 1913 kunne byde de første elever velkommen

Af
Af Lars Norman Thomsen

Det bliver naturligvis markeret med masser af festivitas, når Ryomgård Realskole mandag 7. januar fejrer 100 års fødselsdag.

På selve fødselsdagen er der reception om eftermiddagen fra klokken 14 til 17, men allerede lørdag 5. januar markeres fødselsdagen på behørig vis for elever og forældre med udstillinger om de sidste 100 år og skuespil om skolens historie.

Det foregår fra klokken 8.30 til 11.30.

En uddannelseskoncern

100 år efter, at tre unge lærere med navnkundige Axel Munch i spidsen så mulighederne for at starte en eksamensskole i Djurslands nye jernbaneknudepunkt, har Ryomgård Realskole vokset sig så stor, at den med viceskoleleder Jakob Holms formulering er blevet til "en uddannelseskoncern for børn fra alle sociale lag og fra stort set hele landet."

Skolens yngste brugere er børnehavens børn på fem år. De går i skolens børnehave, som for to år siden åbnede i et hjørne af den store skov, der også er en del af skolens område. Dagskolen har i dag over 270 elever, som fordeler sig på 11 klassetrin og en børnehave.

Kostafdeling i Tøstrup

I 1972 etablerede Ryomgård Realskole en kostafdeling i Tøstrup. Den har i dag omkring 30 elever, primært på de ældste klassetrin fra 7. til 10. klasse.

Hertil kommer de to efterværn, Blæsenborg i Ryomgård og Havrebakken i Kolind, hvor en del af kosteleverne efter endt skolegang kan bo i trygge rammer, medens de tager en ungdomsuddannelse eller udstår deres læretid hos en tømrer, murer eller et helt tredje sted.

Summa summarum så har Ryomgård Realskole udviklet sig til stor pædagogisk virksomhed på de 100 år, og er velsagtens nærområdets største arbejdsplads med over 65 medarbejdere.

Værdierne de samme

Da Axel Munch & co. startede ud i 1913 var det med et værdigrundlag som var meget progressivt i forhold til samtidens syn på 'den rigtige skole'.

Stifternes tilgang til at drive en skole kunne rummes i den dengang ret provokerende sætning ”Man må ikke slå børn”.

Grundtanken er i dag den samme: Børnene skal mødes med tillid og klart formulerede forventninger, så de på et sikkert værdigrundlag frit kan udvikle sig til sunde, socialt bevidste voksne.

Publiceret 04 January 2013 13:13