Jac Hansen i gang med at bage på sin pandekagemaskine.

Jac Hansen i gang med at bage på sin pandekagemaskine.

Elsket pandekagemaskine forsvundet fra Ørnbjerg Mølle

Keramiker Jac Hansens rullende pandekagemaskine er fjernet fra møllehuset på Ørnbjerg Mølle

Af
Af Martin Schultz

Varme friskbagte pandekager og saftevand. Det har været et af de charmerende indslag, når Ørnbjerg Møllelaug har kaldt godtfolk sammen ved festlige lejligheder og keramiker Jac Hansen har fyret op i sin rullende pandekagemaskine.
Men skuffelsen og ærgrelsen var stor, da Jac Hansen forleden var forbi Ørnbjerg Mølle og opdagede, at pandemaskinen var væk.
Ukendte gerningsmænd har nemlig stjålet hans pandekagemaskine fra møllehuset i tiden omkring juledagene.
”Der findes kun den ene af slagsen,” fortæller Jac Hansen, som selv har bygget pandekagemaskinen ved at sætte hjul og skorsten på et lille brændekomfur.

To ildsteder og en skorsten

Det rullende brændekomfur, som kan flyttes rundt i terrænet mens der bages pandekager, var blandt andet i brug, da Ørnbjerg Mølle officielt blev indviet i august efter den store renovering af møllehjulet og mølleværket.
Pandekagemaskinen er let genkendelig og dens mage findes ikke i hele riget.
”Den har to ildsteder og en skorsten og lille anretteplads til at servere pandekagerne med syltetøj til,” siger Jac Hansen.

Frit lejde til gerningsmændene

Jac Hansen er med i det møllelaug, som gennem de seneste år har gjort en stor indsats for at genetablere et kulturmiljø omkring den naturskønt beliggende Ørnbjerg Mølle.
Møllelauget af frivillige skaffede selv omkring en mill. kr. i fondsstøtte til at istandsætte møllehjulet og mølleværket.
”Siden er der blevet lagt nyt stråtag på Skolehuset og vi har med støtte fra Nationalpark Mols Bjerge fået gravet et hjørne af mølledammen op, så vi kan få kraft nok på vandet til at drive de store møllehjul når vi skal male mel,” fortæller formand for Ørnbjerg Møllelaug, Birgit Wøhlk.
Jac Hansen og møllelauget vil gerne høre fra folk, som har set pandekagemaskinen. De lover også frit lejde, hvis maskinen bliver stillet tilbage i møllehuset.

Ørnbjerg Møllelaug Ørnbjerg Møllelaug blev stiftet i 2009 Lauget af frivillige har forskellige arbejdsgrupper omkring Ørnbjerg Mølle ved Ulstrup Læs mere på www.oernbjergmoelle.dk

Publiceret 04 January 2013 12:03