Mariann Sørensen og Otto Sørensen

Mariann Sørensen og Otto Sørensen

Jubilæum:

50 år som ændrede Rønde

Otto Sørensen A/S bliver 50 år og forretningen på Kaløtorvet fortæller en vigtig del af Røndes moderne historie

Af
Af Martin Schultz

Det er lidt som Matador og alligevel ikke. Men historien om den dengang 38-årige manufakturhandler Otto Sørensen, som i 1962 overtog manufaktur- og trikotageforretningen på Hovedgaden i Rønde efter Axel Markusen, er også historien om en familie og deres forretning, som kom til at sætte sit præg på
Røndes udvikling som handelsby og var med til at gøre den til den stærke handelsby, som den er i dag.
Og når Otto Sørensen A/S nytårsaftensdag kan markere 50 året for overtagelsen af forretningen på Kaløtorvet midt i Rønde, så er det ikke mindst Otto Sørensens iderigdom, flid og engagement, som har skabt forretningens position og smittet af på hele handelsbyen Rønde.
Rønde blev støvet af og hatten røg af, da Otto Sørensen kom til Rønde fra Hornslet og fik sat gang i Axel Markusens butik, som emmede langt væk af ”Damernes Magasin” med hierarki, snobberi og gammeldags pli og afstand.

Kaldte Otto Sørensen for ”Klude-Otto”

Otto Sørensen satte en ny dagsorden i forretningen og i Rønde.
”Min far kunne se ideer, han var udadvendt og iværksættende. Der skulle ske noget,” fortæller datteren, forretningens nuværende ejer Mariann Sørensen.
Otto Sørensen lagde en uformel tone i sin forretning på et tidspunkt, hvor byens fine ældre forretningsdrivende gik med høj hat og stok og foragteligt kaldte ham for ”Klude-Otto”.
Det var slut med at skulle banke på chefens dør og Otto Sørensen sagde Du til sine medarbejdere.
Evnen til at finde de rette dygtige medarbejdere og fastholde og engagere dem i forretningen er en vigtig del af succes'en.
Lederen af herreafdelingen Gert Christensen har rekorden med 42 år, men de fleste af forretningens otte medarbejdere har været i forretningen i mange år og får overladt stort ansvar i hverdagen og når der skal købes ind til hylder og stænger.

Se på byen uden et spejl på næsen

Otto Sørensens indtog i Rønde i 1962 og hans modernisering af forretningen varslede et generationsskifte og en ny holdning i Røndes handelsliv. Rønde skulle udvikle sig som en helhed.
”Vi må se på byen uden et spejl på næsen” sagde Otto Sørensen, som aldrig så byens andre forretningsdrivende som konkurrenter, men netop som kolleger, som i fællesskab skulle gøre byen stærk som handelsby.
Den nye generation af forretningsdrivende dannede Rønde Handelsstandsforening, som afløste den støvede Borgerforening, og der blev satset på Adresseavisen som byens avis med annoncer fra Otto Sørensen A/S hver eneste uge gennem alle 50 år.
Datteren Mariann Sørensen har i to tempi overtaget forretningen og fortsætter og udvikler sine forældres livsværk både i forhold til forretningen og byen.
”Vi skal hele tiden støve af og udvikle os. Vi er en moderne forretning for den voksne 30+ kvinde og mand,” siger Mariann Sørensen, som moderniserer løbende og senest i 2007 renoverede hele forretningen til den butik, vi kender i dag.  


Går stadig på arbejde

Otto Sørensen fylder 88 år om få dage og bor i dag i City-Huset lige over for forretningen. Han kommer i forretningen hver dag og har sine små opgaver.
Mariann Sørensen står for driften og lægger strategierne for fremtiden.
”Man skal leve i tiden og tiden er i dag meget foranderlig. Vi ser altid en sæson frem, men tiden indbyder ikke til de langsigtede strategier,” siger Mariann Sørensen om detailhandelens svære situation i en kriseramt økonomi.
”Vi skal være en aktiv Handelstandsforening i en aktiv by. Det er forudsætningen for at vi kan overleve hver især.” siger Mariann Sørensen, som glæder sig over at Rønde har overlevet som handelsby uden tommer butikker i en tid med økonomisk stagnation.

Publiceret 25 December 2012 16:00