Finn Hansen og Jørgen Andersen med en indisk elev. Foto: Viden Djurs

Finn Hansen og Jørgen Andersen med en indisk elev. Foto: Viden Djurs

Viden Djurs rejser til Indien

To lærere fra Viden Djurs er rejst til Chetpet i Indien

Af
Anette Bonde

Måske får Viden Djurs et samarbejde op at stå med en teknisk skole i Chetpet i Indien. I hvert fald er to af Viden Djurs' smedelærere i øjeblikket i Indien for at smede gode forbindelser efter henvendelse fra Seniorer uden Grænser.
De to lærere, Finn Hansen og Jørgen Andersen, skal tilbringe to uger på den tekniske skole, CODEP ITI, i Chetpet, hvor de skal opleve skolemiljøet og observere undervisningen. De skal også være med til at booste undervisningen og har taget udstyr med for at vise, hvordan undervisningen foregår på værkstederne i Grenaa.

Fra slum til værksted

I Indien er befolkningen opdelt efter et kastesystem, hvor deres tilhørsforhold afgør, hvilket samfundslag de tilhører, og hvem de kan gifte sig med. Det system prøver CODEP ITI at udfordre. Skolen uddanner nemlig kun drenge, der er kasteløse, det vil sige de laveste i samfundet.
Med en værkstedsuddannelse er håbet, at drengene kan komme op i kastesystemet og måske endda gifte sig bedre. Drengene har ikke selv mulighed for at betale for skolegangen, så noget af betalingen kommer fra danske og andre virksomheder samt kirkelige organisationer. Det sker også, at gamle elever betaler skolen tilbage, når de er færdiguddannede og har fået arbejde.
CODEP ITI holder fest i forbindelse med et hold afsluttende elever, samtidig med at skolen skal have overdraget et vandrensningsanlæg fra Grundfos, et af de firmaer der støtter skolen. De to smedelærere fra Grenaa får også denne oplevelse med under opholdet.

CODEP ITI, en teknisk skole i Chetpet.
Skolen blev grundlagt i 1989
Den har i øjeblikket 102 elever.
Der bor 38 elever på kostskolen, selvom der egentlig kun er plads til 25.
Flere danske virksomheder støtter CODEP ITI, blandt andet Grundfos, Danfoss, Migatronic samt en række organisationer
Et års skolegang koster cirka 1500 kroner. En kasteløs familie tjener omkring det og kan derfor ikke selv betale for drengenes skole.

Publiceret 20 September 2012 14:00