Digesvalerne har bygget reder i skredskrænten. De er dygtige geologer. De ved hvor sandet er løst nok til at grave og fast nok til ikke at styrte sammen. Foto: DGI Karpenhøj.

Digesvalerne har bygget reder i skredskrænten. De er dygtige geologer. De ved hvor sandet er løst nok til at grave og fast nok til ikke at styrte sammen. Foto: DGI Karpenhøj.

Kig jordens fortid i øjnene

Der er guidet naturvandring på Geologiens Dage

Af
Af Nicole Wolter

Det er tiende gang, når der 22.-23. september er Geologiens Dage på 67 forskellige steder i hele Danmark, hvor geologer, naturvejledere, medlemmer af de amatørgeologiske foreninger og andre er parat med guidede ture, rundvisninger og udstillinger.
De giver alle interesserede et glimt af Danmarks geologiske fortid gennem halvanden milliard år.
I Syddjurs Kommune er det naturvejleder Jens Reddersen, DGI Karpenhøj, der lørdag 22. september tager interesserede med på tur klokken 10-12.30.
Det handler om sten, grus og sand i Djurslands undergrund.

Ud i en grusgrav

Naturvejlederne tager med tilladelse af ejeren, Gert Svith, nemlig deltagerne med ud i en nogle steder aktiv og andre steder forladt grusgrav.
Her er mulighed for at studere undergrunden i månelandskabet, og det er på eget ansvar, for der er dybe søer med grønt vand, stejle 15 meter høje skredskrænter, som kan skride, og 20 meter høje bjerge af frasorterede kalk- og flinteblokke.
Her skal landskabets dannelse afkodes ud fra den fritlagte undergrund, og det skal studeres, hvordan mennesker gennem tiderne har udnyttet undergrunden. Turen er ganske gratis, og interesserede kan bare møde op uden forudgående tilmelding, men i fornuftigt fodtøj.
Det er dog ikke for gangbesværede.Praktisk:

Mødested: Birkesig Grusgrav, Rugårdsvej mellem Rugård Gods og Balle
Arrangør: DGI Karpenhøj & Naturstyrelsen Kronjylland
Længde: Cirka fire kilometer i varierende terræn
Andre ture i lokalområdet: Sangstrup Klint i Norddjurs Kommune. Flere oplysninger ved naturvejlederne på Naturcenter Norddjurs, fjordcentret.dk eller naturcenternorddjurs.dk

Publiceret 20 September 2012 19:29