Campingfatter på Auning Camping Bjarne Nielsen har tre forslag til, hvordan udkald til hjertestarter kan forbedres.

Campingfatter på Auning Camping Bjarne Nielsen har tre forslag til, hvordan udkald til hjertestarter kan forbedres.

Campingfatter:

Hjertestartere må kunne udnyttes bedre

Dårlig oplevelse inspirerede til forbedring ved udkald til hjertestartere

Af
Anette Bonde

Bjarne Nielsen, Auning Camping, alias Campingfatter, havde for nylig en lidt træls oplevelse i forbindelse med et udkald af sin hjertestarter. Det har fået ham til at tænke på, om ikke udkald til hjertestartere kan gøres bedre.

Privat nummer

Bjarne Nielsen har haft en hjertestarter på sin campingplads i fire år, og han er blevet kaldt ud tre gange. Senest var for nogle uger siden.
Da opkaldet kom, havde han travlt med andre gøremål, og fordi der stod ?privat nummer? på displayet tænkte han, at det måtte vente. Et par minutter senere ringede mobilen igen, og først denne gang besvarede han opkaldet. Det gjaldt et hjertestop på en adresse i Auning, og han smed selvfølgelig, hvad han havde i hænderne og kørte af sted.

Plads til forbedring

Efterfølgende er han kommet i tanker om tre punkter, som for små midler kan gøre udkaldet mere effektivt.
Når folk ringer 112, går opkaldet videre til en instans i region Midtjylland, hvorfra der ringes hjertestartere ud. Bjarne Nielsen foreslår, at man her opsætter telefonsystemet, så det viser et givent telefonnummer, som er det samme hver gang, der ringes ud. Dem, der har hjertestarterne, kan så kode deres mobiler, så det fremgår, at der er tale om et hjertestarter-udkald. Og handle straks.

Send adressen på sms

Han peger desuden på, at det i dag, hvor mange er i besiddelse af mobiltelefoner med internet, vil være mest effektivt at sende adressen til den, der skal køre ud, på en sms.
"Så kan alle Smartphones klikke på den og derved starte Google Maps/GPS."
Ved det seneste opkald gik der nemlig også kostbare sekunder tabt med forviklinger og misforståelser, da Bjarne Nielsen fik adressen og en kørselsvejledning.
Endelig kunne han godt tænke sig, at de ambulance-reddere og læge, der er på vej, ved at der også er tilkaldt en privat hjertestarter.
"Så man ikke, som jeg oplevede, på grund af at jeg havde tabt vigtige minutter, så ankommer lige før ambulancen. Den ene af redderne virkede sur over, at jeg landede samtidig med dem og gav udtryk for, at jeg nærmest holdt i vejen for dem."
Bjarne Nielsen håber, at ovennævnte punkter kan optimere indsatsen.
"Til glæde for de borgere, som har behov for vores hjælp ved at vi assisterer og kører ud med hjertestarter, når man skønner os tættere på skadestedet og derved kan yde en hurtigere livreddende førstehjælp."

Publiceret 19 September 2012 14:00