DOKBío ligger lige ud til Kattegat med egen indgang på Kattegatcentret i Grenaa. Pressefoto.

DOKBío ligger lige ud til Kattegat med egen indgang på Kattegatcentret i Grenaa. Pressefoto.

Cubansk livsglæde på havnefronten

Dokumentarfilmbiografen DOKBío i Grenaa springer ud i Cuba-tema med film, cubanske hapsere og mojítos, foredrag og musik

Af
Af Nicole Wolter

Det appellerer til alle sanser - og hjernen - når Danmarks eneste stationære dokumentarfilmbiograf, DOKBío i Grenaa, kaster sig ud i cubansk temadag.
Det sker på søndag 23. september klokken 11.30-15.30, hvor der for alvor er mulighed for at få Cuba ind under huden.
DOKBío viser kultfilm fra Cuba, serverer cubanske hapsere og Mojítos, sørger for fortællinger og debat samt livsglad musik, der får hofterne til at rulle, hvis ikke der er fuld koncentration på at holde dem i ro.

Klassisk kultfilm

Kristiane Kaer, der startede DokBío 17. april sidste år, har sat et fire timers program sammen, der indledes med, at Henrik Thejl-Hansen, der har boet og arbejdet på Cuba i mange år, lægger op til filmen Havana Blues af manuskriptforfatter og instruktør Benito Zambrano.
"Det er en pragtfuld film, som jeg selv så i Havana på Cuba. Den har fået kultstatus, fordi den er blevet set af så mange musikere, og de identificerer sig med de unge musikere i filmen. De unge er i klemme, for de kan ikke leve af deres musik på Cuba, og spørger sig selv, om de skal blive i kærlighed til deres land eller rejse til den anden side af vandet," fortæller hun og lover, at der også er en passioneret kærlighedshistorie i filmen.

Mojítos og debat

Efter filmen er hjemmelavede cubanske hapsere og Mojítos, der med rom og mynte nærmest er blevet en cubansk nationaldrik og utrolig populær hos besøgende på Cuba.
Herefter debat, hvor Henrik Thejl-Hansen guider publikum under tema-overskriften Cuba under overfladen.
"Han har arbejdet som rejseleder gennem nu tolv år for henholdsvis Albatros og Risskov Rejser. Han bor på Cuba med sin cubanske kone og sit barn, og samtidig læser han spansk som fjernstuderende på Københavns Universitet. Det er ikke, fordi han ikke kan spansk - han taler det flydende - men fordi Spanien, som tidligere koloniherre på Cuba, har sat sig dybe kulturelle og religiøse spor," siger Kristiane Kaer.
Musik er der også sørget for med La Liga Latina, der er en flok drevne musikere, der giver den i folke- og dansemusik med cubansk livsglæde.
De har fået lov til at spille under hajerne på Kattegatcentret. Folk, der har været på Cuba, vil tænke på Malecon. Det er en slags Strandvejen," griner Kristiane Kaer.Snart

I slutningen af oktober er næste arrangement i DOKBío om tang, hvor der skal høstes tang og tilberedes mad af det. Der er også besøg af en hudspecialist, der vil give hudbehandling med tang.

Publiceret 19 September 2012 09:06