Arkivfoto

Arkivfoto

Debat:

Hvad gik der lige galt Østjyllands Politi?

Af Helene Røberg, Skansebakken 1, Ebeltoft - en af de 70 frivillige hjælpere:

"Kære Politi i Syddjurs
Jeg har altid haft stor tillid til politiet – og troet på, at I er med til at få vores samfund til at fungere på bedst mulig  måde. Jeg har for mit indre blik stadig billedet af en rar politimand, som stopper trafikken midt i ”Wonderful Copenhagen” for at følge en andefamilie over vejen. Men måske er det billede ved at krakelere en smule.
Jeg vil gerne her gengive min oplevelse som frivillig hjælper fra i går, lørdag d. 15. august, hvor Cykelklubben Djurs afholde sit årlige cykelløb med start og mål i Thorsager.
Mit vækkeur ringede kl. 5 . Jeg havde lovet at være med som hjælper – og var ikke den eneste. Ca. 70 andre var stillet op som hjælpere  fx i samaritter, parkeringsvagter, trafikhjælpere, DCU kommissærer, hjemmeværnsfolk, madlavningsfolk osv.   Mange havde også brugt en stor del af fredagen på at gøre alt klart – ja og en del havde brugt ugers planlægning og finpudsning af et arrangement som hele klubben og mange ryttere fra hele landet havde set frem til. Alt sammen frivilligt arbejde ud fra en ide om at lave en fælles god oplevelse for cykelryttere og for lokalområdet.
450 ryttere fra hele landet havde tilmeldt sig – fra alderen 9 år til 65+ – lige fra motionister, børn og unge til de hurtigtse A-ryttere og vi ville som klub gøre alt hvad der stod i vores magt for at alle skulle få sig en rigtig god oplevelse.
Alt var klappet og klart. Ruten var lagt i lokalområdet, vi havde fået de nødvendige tilladelser og vi havde i god tid sørget for at informere berørte beboere langs vejene, da det selvfølgelig kan have konsekvenser for trafikken. Vi havde også bedt politiet om hjælp til afviklingen, men I meldte tilbage, at I ikke havde ressourcer til at stille med to mand.
En dårlig spøg?
Løbene skulle ifølge planen være færdigafviklet kl. 16. Alt kørte tilsyneladende som det skulle, vejret var fint og alle, ryttere som hjælpere, var i fuld sving, da det pludselig blev meddelt over højttalerne, at løbet var aflyst. Vi troede først at det var en dårlig spøg. Men nej. Vi fik at vide, at nogle ryttere i et felt havde kørt ureglementeret, og at politiet som konsekvens havde aflyst og lukket hele cykelløbet.
Som arrangør kunne vi jo ikke andet end stoppe alle rytterne, køre rundt på ruten og meddele alle hjælpere og hjemmeværnsfolk, som også var mødt op, at de godt kunne pakkke sammen. Vi  kunne så pakke sammen, nedtage bander og sikkerhedsudstyr, pakke præmier og sponsorgaver væk.
Det var ikke lige den afslutning på mange ugers arbejde vi havde drømt om. Jeg spekulerer på, hvor vi skal få kræfterne og entusiasmen til at afholde et lokalarrangement som dette igen, når nogen tilsyneladende så nemt som at knipse med fingrene kan ødelægge det hele for os.
Der var dog en enkelt sodavand tilbage i kassen
Som et lille kuriosum dukkede vores borgmester op omkring kl. 16, hvor der skulle have været det store og spændende opløb. I stedet for opløb og god stemning, drejede Kirstine Bille ind på en en næsten tom parkeringsplads, hvor hjælperne lige netop var ved at pakke det sidste ned. Der var dog en enkelt sodavand tilbage i kassen, så helt forgæves var besøget ikke.
Hamrende irriterende cykelryttere
Kan cykelryttere virke forstyrrende for trafikken? JA! Og hamrende irriterende? JA! Nogen mener selvfølgelig at cykelløb og i særdeleshed cykelryttere fylder for meget. Og JA, vi fyldte meget i går og nogen har ikke overholdt færdselsreglerne.
Alle felter og ryttere bærer klasse og nummer, så det burde ikke være noget problem at udpege det eller de felter, som har overtrådt loven. Hvorfor skal en hel klub, 450 ryttere,  ca 70 frivillige  hjælpere og sponsorer straffes for at nogle få ryttere kører ureglementeret?
Er det kollektiv afstraffelse? I så fald straffer man et helt lokalsamfund som havde formået at stable et flot arrangement på benene. I havde ikke tid til at komme ud og hjælpe os, som vi havde bedt om, men I havde tid til at komme ud og ødelægge det for os. 
Har I forvaltet jeres magt på den rigtige måde her? Måske. Måske ikke. Ja, jeg undrer mig bare.
Kunne man mon med samme ret skrive Wonderful Syddjurs under plakaten med andefamilien?
Jeg håber, at vi kan få en konstruktiv dialog i gang mellem klub og politi, da ingen kan have interesse i en sådan hændelse."

Publiceret 18 September 2012 14:16