Debat:

Skal kommunen selv gå ind i biogasprojekter?

Af Lars Klottrup, Mosevej 1, Hedeskov, Rønde:

"I Lejre på Sjælland spørger kommunen borgerne, før konkrete projekter formuleres. På biogasområdet beder kommunen borgerne tage stilling til følgende spørgsmål: Synes du, kommunen selv skal gå ind i biogasprojekter?
Et vældigt godt spørgsmål, som vi desværre ikke er blevet stillet i Syddjurs kommune.
Hvis vi i stedet for at kigge mod øst kigger mod vest, har kommunerne i Holstebro og Skjern allerede givet svaret. Maabjerg-værket ejes 100 procent af de to kommuner, via deres forsyningsselskaber.
Det betød, at de kunne få 100 procent kommunegaranti og låne pengene fordelagtigt i Kommunekredit, ifølge LandbrugsAvisen fra den 14. september. Med et forventet årligt overskud på 45 millioner kroner, bliver der noget at dele ud af til forbrugerne.
Ifølge LandbrugsAvisen er landmændene, der leverer gylle til Maabjerg BioEnergi, godt tilfredse med det kommunale ejerskab. Landmændene ejer selv det firma, der sælger og transporterer gyllen til værket.
Maabjerg BioEnergi behandler over 450.000 tons gylle om året, svarende til knap 35 procent af den gylle, der findes på hele Djursland. Maabjerg BioEnergi har kostet 400 millioner kroner at opføre.
Et passende samarbejdsprojekt for to kommuner som Syddjurs og Norddjurs, der vel på sigt alligevel bliver én kommune?
Hvad synes du?"

Publiceret 16 September 2012 16:00