Tidligere Midtdjurs borgmester Hans Chr. Baltzer er forfatter til jubilæumsbogen, der udkommer på jubilæumsdagen 12. oktober.

Tidligere Midtdjurs borgmester Hans Chr. Baltzer er forfatter til jubilæumsbogen, der udkommer på jubilæumsdagen 12. oktober.

Tidligere Midtdjurs borgmester klar med jubilæumsbog

Dagli'Brugsen i Pindstrup fylder 100 år i år, og det har givet Hans Chr. Baltzer anledning til at dykke ned i historien

Af
Af Lars Norman Thomsen

Det er jubilæumsår i Dagli'Brugsen Pindstrup i år. 100 år fylder den gamle brugsforening på Storegade.
Jubilæet fejres 12. oktober, og det sker blandt andet med en bogudgivelse, som bysbarnet Hans Chr. Baltzer er mester for.
Den tidligere Midtdjurs borgmester - og byrådsmedlem i Syddjurs - har dykket ned i arkiverne og snakket med mennesker, der har bidraget til brugsforeningens historie fra den nuværende og mangeårige brugsuddeler Svend Aage Hansen og til medarbejdere og pårørende fra både nutid og fortid.
Forhandlingsprotokollen fra 1912 har været Baltzers afsæt til at skrive historien, som han deler op i to perioder. I de første 50 år var det gårdejerne og de store ejendomsbesiddere, der både startede brugsen og holdt hånden under den.
Medens det fra 50'erne og frem har været lokalbefolkningens værk helt i takt med de samfundsforandringer, der skete med industrisamfundets fremmarch på bekostning af landbruget.

Pindstrup er om nogen rundet af industrikulturen med to store arbejdspladser som Pindstrup Mosebrug og Novopan som bannerførere. Det afspejlede sig naturligvis også i den måde, som byens brugs udviklede sig på.
I sit forord runder Baltzer af med at minde byens borgere om, at de alene er med til at bestemme, om byens brugsforening skal have 100 år mere på bagen.
Forudsætningen er, at borgerne fortsat køber deres daglige forbrug af mælk, brød og frugt i deres lokale brugs.

Publiceret 16 September 2012 12:48