Debat:

Skal børnene betale prisen for balance i kommunens budget?

Af Jesper Yde Knudsen, Enhedslisten Syddjurs:

"Syddjurs Kommune har fremlagt et budgetforslag, der foreslår at nedlægge den offentlige Thorsager Skole og overbygningerne på en række andre skoler. Samtidig foreslår man øget forældrebetaling for de offentlige SFO'er, nedsættelse af lærernes forberedelsestid og timetallet reduceret til minimum. Yderligere besparelser skal findes ved at sammenlægge en række institutioner og nedlægge de offentlige børnehaver i Feldballe og Nimtofte, hvor borgerne nærmest opfordres til selv at oprette private institutioner.
Samlet giver disse forslag på familie- og institutionsområdet indtryk af en bevidst satsning på at opgive offentlige tilbud på en række af velfærdssamfundets kerneydelser. De tilbud der bevares, forringes og pålægges øget brugerbetaling. Til gengæld satser man på, at mennesker i hårdt pressede lokalsamfund via privatiseringer selv skal overtage opgaverne.

Det er fuldt forståeligt, at folk ønsker at bevare lokalsamfundets skole og børnehave og det er godt, at man faktisk har retten til at oprette en privatskole. Det er også fint, at forældre og børn har valget mellem flere skoler. Men det er bekymrende, hvis besparelserne på de offentlige skoler bliver så store, at man ikke længere har et valg mellem to gode løsninger.

Forslagene tegner efter min mening et dystert fremtidsbillede af Syddjurs Kommune, hvor det bliver forældrenes pengepung som kommer til at afgøre, om de har råd til en velfungerende lokal løsning, eller er nødt til at sende børn på en lang rejse til en udsultet offentlig institution.

Økonomien i Syddjurs Kommune hænger ikke sammen, og det virker som om,  at kommunen er født med en skatteprocent, der ikke svarer til udgifterne til driften af en velfungerende offentlig sektor. Derfor synes jeg at den rimeligste løsning er at arbejde for en højere skatteprocent f.eks. svarende til den man betalte i Midtdjurs eller Rønde Kommune før sammenlægningen."

Publiceret 09 September 2012 16:12