Per Kirkeby med til indvielse af Røndes to tårne

Kunstneren bag Åben Vand har bedt om være med til den officielle indvielse

Af
Af martin Schultz

Ideen om Rønde som ”Danmarks eneste bjergby” med adgang til rindende vand har været inspirationen for den kunstneriske vision om Åben Vand.

Tankerne går helt tilbage til midt i 90'erne og nu – mange år senere – kan den første større del af den i manges øjne største nulevende danske kunstner Per Kirkebys Åben Vand projekt indvies.

Det sker fredag 21. september kl. 15 på Kaløtorvet med musik, indvielsestale og rislende vand mellem de to tårne.

Ganske vist har de to tårne nu stået færdige i nogle måneder, men Per Kirkeby har insisteret på selv at være med til den officielle indvielse, som derfor måtte indrette sig efter den efterspurgte og travle kunstners kalender.

Tårnene er et markant bidrag

Ideen med Åben Vand er at hente vandet fra toppen af bakkerne på toppen af Rønde og få det til at løbe i render med gennem Hovedgaden.

Vandet skulle forbinde en række kunstværker, som fremtræder som forskellige, men er bundet sammen i en helhed gennem forbindelsen til det rislende vandløb.

I 1998 opstillede boghandler Niels Trangbæk en stele af den tyske kunstner Günther Förg på pladsen foran sin boghandel.

”Der skulle gå yderligere 14 år før næste etape stod færdig i form af de to tårne på Kaløtorvet. De udgør til gengæld et markant bidrag til projektets realisering,” siger tovholder i Åben Vand, Geert Hallberg, Rønde.

Er blot en begyndelse

Tårnene er hver syv meter høje og står på en granitsokkel på 3 x 3 meter. Tårnene vejer tilsammen 90 tons.

”Der er medgået 30.000 sten til opførelsen, som blev lagt i hænderne på dygtige murere fra Ørsted Murerforretning.,” siger Geert Hallberg. Forbruget af sten svarer til hvad der går til at opføre fem parcelhuse.

Men dette er blot begyndelsen. Den kunstneriske vision omfatter også en akvædukt på toppen af bakken og et stort teglstenstårn i Byparken.

Publiceret 08 September 2012 12:00