Fregatten Jyllands direkør Benno Blæsild, der her ses i Den Gamle By i Aarhus, foreslår nu en utraditionel løsning på det gamle skibs økonomiske problemer:

Fregatten Jyllands direkør Benno Blæsild, der her ses i Den Gamle By i Aarhus, foreslår nu en utraditionel løsning på det gamle skibs økonomiske problemer: "Lad Københavns Kommune overtage vedligeholdelsen."

Fregatten Jylland til København?

Direktør Benno Blæsild overvejer at tilbyde Københavns Kommune at overtage det historiske skib i Ebeltoft Havn

Af
Af Lars Norman Thomsen

Medens Venstres folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen har valgt at lege kultur-populist og foreslå, at det statslige tilskud til Arbejdermuseet i København skrottes og i stedet bruges på at sikre Fregattens Jyllands eksistens, kaster sidstævntes direktør Benno Blæsild en helt anden bold op i luften, som kan sikre det gamle skibs fortsatte eksistens.

Han foreslår simpelthen, at den selvejende institution, der lige nu ligger til at miste et årligt statstilskud på 4 mio. kroner, overtages af Københavns Kommune.

Hovedstaden har pengene

Blæsild hæfter sig ved, at mens Syddjurs Kommune for femte år i træk skal spare over 50 mio. kroner på det kommende års budget, har Københavns Kommune det modsatte problem. Det har været fremme, at der er 2,4 milliarder kroner i Københavns kommunekasse, som kommunen ikke må bruge.

”Hvis nu Københavns Kommune hensatte pengene til at vedligeholde Fregatten Jylland, så ville der alene for de penge, som kommunen har til overs i år, være nok til at vedligeholde Fregatten Jylland i 600 år. Til den tid vil Fregatten være så gammel, at det uden tvivl vil være en selvfølgelig statsopgave at overtage vedligeholdelsesforpligtelsen,” påpeger Blæsild.

En oplagt tanke

Benno Blæsild gør opmærksom på, at rent faktisk havde hovedstaden ansvaret for vedligeholdelsen af Fregatten Jylland i årene 1934-1959.

I denne periode fungerede skibet som overnatningssted for provinsens skolebørn, når de var på ekskursion i Hovedstaden. Mere end 200.000 børn nåede at sove ombord på Fregatten Jylland, mens den lå til kaj i Københavns Havn.

“Hvis Københavns kommune ikke vil bekoste den besværlige flytning af det 2.400 tons tunge skib til hovedstaden, så er jeg sikker på, at de kan få en aftale med Syddjurs Kommune om at lade den ligge i Ebeltoft,” siger Blæsild.

“De københavnske kommuneskoler kunne jo lade deres elever sove gratis ombord, når de skal på ekskursion til Udkantsdanmark. Personligt tror jeg, at mange københavnerbørn ville sætte stor pris på sådan en oplevelse. Det vil også øge sammenhængskraften i Danmark for kommende generationer. Planen har også den fordel, at københavnerne så slipper for Venstres finanslovs-plan om at lukke Arbejdermuseet i København og i stedet give pengene til vedligeholdelsen af Fregatten Jylland.” 

null

Publiceret 07 September 2012 09:24