Debat Syddjurs:

Hvis kommune er det?

Af Lars Klottrup (S), Mosevej 1, Hedeskov, Rønde:

"Kommunalreformen får ofte skylden for, at færre og færre mennesker har lyst til at give deres besyv med i lokalpolitiske anliggender. Men er problemet ikke snarere, at vi borgere ikke bliver spurgt om vores mening, før beslutningerne reelt er taget?
Et eksempel er analysen af den fremtidige rådhusstruktur i Syddjurs, udført af Arkitektfirmaet Signal. Rapportens behovsafdækning er således blevet foretaget i samarbejde med ledere og medarbejdere. Fint nok. Men brugerne - os borgere - er ikke blevet spurgt.
Mon ikke resultatet af analysen ville have set meget anderledes ud, hvis borgerne var blevet spurgt? I stedet for en eller flere centrale kolosser ville borgerne måske hellere bruge pengene på at udbygge et net af lokale og mobile borgerservices. Inklusive jobcentre og ydelseskontorer.
Det er det, der interesserer os som borgere: Er den kommunale service let tilgængelig, og kommer den til mig, hvis jeg ikke kan komme til den? Hvor de såkaldte back-office funktioner befinder sig, er formentligt af mindre betydning for de fleste.
Mange lokale og mobile borgerservices ville tillige give os borgere en følelse af, at Syddjurs er 'vores' kommune. Sammen med det at blive spurgt til råds, før beslutningerne bliver taget, ville det uden tvivl øge engagementet i lokalpolitiske anliggender.
Som det kører nu kan vi borgere faktisk nogle gange være i tvivl om, hvis kommune det er? Det er skidt for det lokale demokrati. Der er ingen vej uden om at spørge borgerne til råds. Før beslutningerne tages."
 

Publiceret 04 September 2012 12:00