VU Norddjurs var på gaden i Grenaa med en guldfisk i en blender for at markere grænserne for kunst og kultur og synspunktet om, at kunst og kultur skal klare sig markedsvilkår og ikke via støtte over skatten.

VU Norddjurs var på gaden i Grenaa med en guldfisk i en blender for at markere grænserne for kunst og kultur og synspunktet om, at kunst og kultur skal klare sig markedsvilkår og ikke via støtte over skatten.

Guldfisk i en blender er fup og fiduser

VU Norddjurs bygger bro til 60'ernes rindalisme og går til kamp mod at bruge skattekroner til kunst og kultur

Af
Af Lars Norman Thomsen

Lagerforvalter Peter Rindal har lagt efternavn til en isme - rindalismen - da han i 1965 var en blandt mange, der markerede sig offentligt i debatten om Statens Kunstfond.

Rindal var ikke modstander af kultur og kunst. Han og hans ligesindede tog derimod skarpt afstand fra, at der skulle bruges skattekroner på støtte til kunstnere, som ikke kunne leve af at sælge deres bøger eller malerier. Den københavnske “kunstklike” med forfatteren Klaus Rifbjerg og en gruppe abstrakte malere i spidsen skulle ikke pådutte det øvrige land deres kunstsmag gennem udplacering af statsstøttede værker, som lokalt var uønskede og opfattedes som uforståelige eller ligefrem som fup og fidus.

Bølgerne gik højt, og debatten var starten på det vælgerskred, der skete ved det såkaldte jordskredsvalg i 1973, hvor de "gamle" partier fik en lussing af vælgerne, og Fremskridtspartiet med Mogens Glistrup i spidsen markerede samme synspunkter og kunst og kultur som Peter Rindal. 

VU tager tråden op

Venstres Ungdom i Norddjurs bygger nu bro til rindalismen. Forleden var de unge på gaden i Grenaa med en happening, der skulle markere, at VU'erne i det norddjurske er imod kulturstøtte fra staten.

“Kampagen handler om, hvor urimeligt mange penge man bruger på kultur og kunst. I 2011 brugte man 6,1 mia. på Kulturministeriet. Det svarer til, at hver dansker igennem deres liv via skatten betaler over 250.000 kroner til kulturstøtte,” siger formand Regitze Sørensen.

“Vi mener, beløbet skal ned, og især når man sparer så mange andre steder for tiden”.

Til at markere deres synspunkter havde de unge medbragt en guldfisk i en blender som en kommentar til konceptkunstneren Marco Evaristti, der blev kendt verden over i 2000, da han på Trapholt i Kolding udstillede værket "Helena" bestående af 10 guldfisk i blendere, som publikum kunne tænde for.

“Nogle mener, det er kunst, men jeg mener ærlig talt ikke, at en guldfisk i en blender er kunst, og jeg synes det er forkert, at staten bestemmer, hvad der er god kunst. Så ser jeg hellere, at danskerne får nogle flere af deres velfortjente penge tilbage fra skat, og dermed selv kan bestemme, hvad de mener er god kunst,” siger kampagneansvarlig Kathrine Borg fra VU Norddjurs.

Publiceret 26 July 2012 11:53