Debat:

En god dag for Djursland

Af Carsten Bech (B) Folketingskandidat Radikale Venstre i Djurskredsen:

"Der rettes nu op de værste skævheder i den kommunale udligning. Justeringen betyder at de 2 kommuner på Djursland årligt får kr. 40 millioner mere til rådighed. Syddjurs får ca. 21 millioner og Norddjurs næsten kr. 19 millioner.

Med ændringen bliver den sociale profil bedre i kommunerne. Den tidlige ordning var skæv i forhold til kommunernes reelle udgiftsbehov.

Forhandlingerne om reformen har været vanskelige. De Konservative har på alle måder forsøgt at spænde ben for en mere retfærdig fordeling. Desværre blev der kun en smal aftale, da også Venstre valgte at stå uden for. De har kritiseret Margrethe Vestager for løftebrud og dårlig stil. Det kan kun opfattes som taktik, og siger faktisk en hel del om Venstre, der kæmper de velhavende kommuners interesser, frem for at sikre en retfærdig udligning, med en fair social profil.

Reelt er det VK der har ophævet den oprindelige aftale. I 2010 blev lavet en justering af udligningsordningen i form af et særskilt beskæftigelsestilskud uden om Radikale Venstre. Dengang var der ingen der talte om forligsbrud. Hvorfor så nu? Er det saglige hensyn eller skyldes det, at der flyttes penge fra de velhavende kommuner som f.eks. Gentofte.

 De konservative og Venstre vil åbenbart hellere stille sig hen i et hjørne og råbe end de vil tage ansvar for at skabe en udligning, der tager bedre højde for de faktuelle omstændigheder i kommunerne."

Publiceret 17 May 2012 10:46