Søren Maarup, 0. klasse på Rougsøskolen, datter af Sanne Maarup, Holbæk:
”Jeg ser fjernsyn et par gange om ugen. Det er tegnefilm blandt andet med Anders And og Byggemand Bob. I dag skal jeg ud til bedstefar og kløve træ med en trækløver bag på traktoren. Når det bliver mørkt, går vi ind og ser lidt fjernsyn. Jeg spiller også nogle gange computer, og finder nogle gange traktorer, en snitter eller en Claes-traktor med knuser på computeren. Jeg kan ikke læse.”
Hvordan har du det med at skulle til at lære at læse?
”Det ved jeg ikke, før jeg begynder at kunne.”

Søren Maarup, 0. klasse på Rougsøskolen, datter af Sanne Maarup, Holbæk: ”Jeg ser fjernsyn et par gange om ugen. Det er tegnefilm blandt andet med Anders And og Byggemand Bob. I dag skal jeg ud til bedstefar og kløve træ med en trækløver bag på traktoren. Når det bliver mørkt, går vi ind og ser lidt fjernsyn. Jeg spiller også nogle gange computer, og finder nogle gange traktorer, en snitter eller en Claes-traktor med knuser på computeren. Jeg kan ikke læse.” Hvordan har du det med at skulle til at lære at læse? ”Det ved jeg ikke, før jeg begynder at kunne.”

Hvad nu, hvis Gutenberg ikke havde fået sat ordene på tryk?

Lokalavisen står på skuldrene af Johann Gutenberg og hans efterfølgere

Af
Anette Bonde

Tænk, hvis ikke Johann Gutenberg havde opfundet bogtrykkerkunsten. Men det gjorde han.

Nede i 1400-tallet eksperimenterede han og baksede med at få støbninger af bogstaver og sats til at makke ret, og til en start lykkedes det for ham at trykkekirkelige afladsbreve og andre småtryk.

Mest berømt er Gutenbergbibelen, der menes at være trykt i Mainz 1453-55 i højst 200 eksemplarer.

Hvad nu hvis ikke?

Men hvis nu, det ikke var lykkedes for Gutenberg ? Hvordan mon vi så i dag fik kommunikeret med flere end de nærmeste. Gik vi rundt og råbte vores nyheder og meninger ud på gader og veje? Og falbød vores varer på samme måde? Eller satte plakater op rundt omkring? Eller havde nogen fundet på helt andre måder at kommunikere på?

Var udviklingen så egentlig nået til der, hvor vi er i dag, hvis den samme dybe tallerken skulle opfindes i hver en lille krog og sprække rundt om på jordskorpen - altså hvis ikke vi havde fået sat kommunikationen i system?

Frisør Sanne Maarup, Holbæk, mor til Søren:
”Jeg læser Lokalavisen og Folkebladet, hvor jeg får de lokale nyheder. Jeg interesserer mig for alt lokalstof, dog ikke så meget fodbold . På nettet læser jeg Ekstra Bladet og BT, hvor jeg får nyderne fra Danmark og fra resten af verden. Og så er jeg også tit inde og læse 112-stof. Vi ser ikke ret meget tv, derfor bruger jeg nettet en del. Til daglig lytter jeg også til Radio Alfa, hvor jeg både får musik og nyheder. Som frisør får jeg også mange nyheder fra mine kunder - det holder jeg mest for mig selv.”

Frisør Sanne Maarup, Holbæk, mor til Søren: ”Jeg læser Lokalavisen og Folkebladet, hvor jeg får de lokale nyheder. Jeg interesserer mig for alt lokalstof, dog ikke så meget fodbold . På nettet læser jeg Ekstra Bladet og BT, hvor jeg får nyderne fra Danmark og fra resten af verden. Og så er jeg også tit inde og læse 112-stof. Vi ser ikke ret meget tv, derfor bruger jeg nettet en del. Til daglig lytter jeg også til Radio Alfa, hvor jeg både får musik og nyheder. Som frisør får jeg også mange nyheder fra mine kunder - det holder jeg mest for mig selv.”

100 år med lokalavisen

Nå, men det kan man hurtigt blive svimmel af at tænke over. Et faktum er imidlertid, at Lokalavisen Norddjurs' forgænger og ophav, Rougsø-Sønderhald Herreders Folkeblad, kom på gaden første gang i 1912. Den fylder således 100 år i år. Faktisk falder fødselsdagen i denne måned, idet datoen var 8. januar, da bogtrykkeren halede det første eksemplar ud af trykmaskinen.

Teknikken har ændret sig siden den tid. Og læsevanerne ligeså. Lokalavisen vil i den kommende tid høre, hvordan far, mor, børn, bedsteforældre og måske også oldeforældre i den vestlige side af Norddjurs bruger medierne. Hvad læser og lytter de til, og hvor får de det fra?

Vi starter med familien Maarup/Jørgensen i Holbæk og Hevring. Se herover.

Buschauffør Svend Erik Jørgensen, Hevring, far til Sanne Maarup:
”Jeg holder Amtsavisen, og i vinterperioden også JyllandsPosten fredag, lørdag og søndag. Jeg læser også lokalaviserne, og holder desuden veteranbilbladet. Jeg læser avis hver dag, og min kone synes faktisk, jeg læser meget avis. Men det er hun nu også selv begyndt med. I Amtsavisen læser jeg det hele, og springer kun over teknik-siden eller lignende forbrugsstof. JyllandsPosten får jeg desværre ikke læst helt igennem hver gang - der er ikke tid til det hele. I lokalaviserne læser jeg næsten det hele, men kigger dog ikke ret mange annoncer. På nettet er det hovedsagelig nyheder og biler, jeg går efter. Jeg er gammel mekaniker.”

Buschauffør Svend Erik Jørgensen, Hevring, far til Sanne Maarup: ”Jeg holder Amtsavisen, og i vinterperioden også JyllandsPosten fredag, lørdag og søndag. Jeg læser også lokalaviserne, og holder desuden veteranbilbladet. Jeg læser avis hver dag, og min kone synes faktisk, jeg læser meget avis. Men det er hun nu også selv begyndt med. I Amtsavisen læser jeg det hele, og springer kun over teknik-siden eller lignende forbrugsstof. JyllandsPosten får jeg desværre ikke læst helt igennem hver gang - der er ikke tid til det hele. I lokalaviserne læser jeg næsten det hele, men kigger dog ikke ret mange annoncer. På nettet er det hovedsagelig nyheder og biler, jeg går efter. Jeg er gammel mekaniker.”

Publiceret 02 February 2012 10:00