Debat:

Boligskandale - meget at tage ved lære af

Af Mogens Nyholm (B), medlem af Randers Byråd:

"Den 24. januar år 2011 blev regnskaberne 2008 & 2009 for Randersegnens Boligforening enstemmigt tiltrådt af alle byrådspartier og den enlige liste. Kun Beboerlisten og Radikale Venstre kommenterede på sagen.

På den råkolde januar måned kunne ingen byrådsmedlemmer gennemskue de ulovligheder, der nu har set dagens lys i Randersegnens Boligforening; simpelthen fordi regnskaberne ikke var retningsvisende i så henseende. Ulovlighederne hemmeligholdes godt og grundigt.

Der var blank revisionspåtegning og der var heller ikke alarmerende røde lamper, der lyste i så henseende i regnskabernes revisionsprotokoller Blot kunne man læse, at økonomien i boligforeningen var særdeles kritisk og regnskabsførelsen var under al kritik, og skulle rettes gevaldigt op.

Lære nummer 1: Det er simpelthen grotesk overfor alle parter i sagen, hvis revisionsfirmaets arbejde lever op til regnskabslovenes krav - vi har set samme vanvid indenfor banksektoren. Det må høre op; Folketinget må i givet fald vågne op, og tage hånd om dette.

Den daglige ledelse har i den grad svigtet ved en række uansvarlige og ulovlige dispositioner. Det er jo umuligt at lovgive imod ansvarsløs og fordækt ledelse. Her handler det bl.a. om at boligbestyrelser ansætter ansvarlige og kompetente forretningsførere/ledere.

Ved læsning af aktuelle sags bestyrelsesreferater mm, kan der konstateres, at bestyrelsen har sovet en gedigen tornerosesøvn – ud fra bestyrelsesreferaters indhold, burde bestyrelsen have set røde lamper lyse. Kvalifikationerne har ikke slået til hos bestyrelsens medlemmer - der har åbenlyst været for meget rygklapperi og for lidt vagthund hos bestyrelsen vis – a – vis Randersegnens Boligforenings daglige ledelse.

Lære nummer 2: Der må tages skridt der sikrer, at boligbestyrelser arbejde opkvalificeres, og udvælgelse af bestyrelsesmedlemmer trænger til et serviceeftersyn - især for lejernes og samarbejdspartneres skyld.

Kommunens tilsyn skærpes nu; det er fornuftigt nok. Et skærpet kommunalt tilsyn vil ikke gennemskue alt det urene trav, vi eksempelvis har set i den aktuelle boligskandale. OG i øvrigt vil boligbestyrelser altid have hovedansvaret mht. den overordnede ledelseskontrol, og kontrol af de daglige dispositioner. Akkurat som det jo er tilfældet indenfor erhvervslivet.

Randersegnens Boligforenings-skandalen er en meget trist sag for alle involverede parter, hvor bl.a. lejere nu er blevet gidsler i et spil, de er uden skyld i. En trøst for dem må være, at vi i Danmark har en fintmasket lejelovgivning med god beskyttelse."

Publiceret 14 January 2012 10:45