Jens Otto Krag kunne “vælte” damer og orkestrere på det politiske plan, men på det personlige plan endte han med at gå i hundene. Man får et bud på grundene til det i forestillingen “Krag” på Hotellet i Rønde. Tre skuespillere gestalter fra v: Jens Ootto Krag, Helle Virkner og venne Jørgen Paldam.
Pressefoto.

Jens Otto Krag kunne “vælte” damer og orkestrere på det politiske plan, men på det personlige plan endte han med at gå i hundene. Man får et bud på grundene til det i forestillingen “Krag” på Hotellet i Rønde. Tre skuespillere gestalter fra v: Jens Ootto Krag, Helle Virkner og venne Jørgen Paldam. Pressefoto.

Krag mestrede det politiske - men gik mentalt rabundus

Syddjurs Egnsteater har i næste uge premiere på forestillingen “Krag” på Hotellet i Rønde

Af
Af Lars Norman Thomsen

Der går sjældent en dag uden, at tidligere statsminister Jens Otto Krag optræder i en artikel i en avis. Om cigarhandlerens søn fra Randers, der efter studietid på Randers Statskole en sommernat steg på båden “Cimbria” i Randers Havn og sejlede med til København for at studere til cand.polit. på Københavns Universitet og via stor flid og arbejdsomhed kom højt på strå i Arbejderbevægelsen og Socialdemokratiet, har dramatikeren og instruktøreren Thomas Trier skrevet forestillingen “Krag”.

Denne, den måske sfinksede og tilknappede politiker, der aldrig glemte de fattige kår, han levede under i barndommen og politisk arbejdede for at gøre gode tider bedre for den brede befolkning i Danmark, stoppede i politik 3. oktober 1972 - dagen efter, at danskerne havde stemt ja til hans markedspolitik. Vi kom med i EF.

Han overlod tøjlerne til Anker Jørgensen og skulle nu til at høste frugterne i det velfærdssamfund, som han om nogen havde været arkitekt på.

Det blev aldrig nogen succes. Jens Otto Krag prøvede og prøvede, men han kunne ikke få fang i tilværelsen. Han døde en skøn juninat 1978 i sit elskede sommerhus i Skiveren ved Vesterhavet dagen efter, at sønnen Jens Christian havde fejret sin 18-års fødselsdag. Krags sidste år udviklede sig til at blive en menneskelig deroute, hvor flaskerne blev brugt til at dulme de mentale smerter.

Han kunne orkestrere det politisk på overbevisende vis, og da han slap det, var han ikke længere interessant. Han endte med at blive den ensomste dansker i Danmark - fordrukken og desillusioneret.

Forestillingen “Krag”, der et kammerspil for tre personer - Jens Otto Krag, krags sidste kone Helle Virkner og vennen Jørgen Paldam, der aldrig tilgav Krag, at han forbigik ham som minister -  rejser spørgsmålet: ”Hvad er det for et samfund, Krag beredte for os? Er vi i virkeligheden endt i et ansvarsløst samfund, hvor vi er os selv nærmest?”

Krag” i Rønde: 19. -20. januar kl. 20.00 21. januar kl. 16.00 Hotellet i Rønde, Hovedgaden 10.

Publiceret 13 January 2012 19:16