Landboformand Hans Gæmelke har sendt et Åbent Brev til fødevareminister Mette Gjerskov.

Landboformand Hans Gæmelke har sendt et Åbent Brev til fødevareminister Mette Gjerskov.

Landmænd advarer mod nye afgifter

Djursland Landboforening på mærkerne efter ministerbesøg

Af
Af Martin Schultz

Det var en stor begivenhed for Djursland Landboforening at få den nye fødevareminister Mette Gjerskov (S) på besøg i Følle Landbocenter mandag 5. december.

Omkring hundrede landmænd var mødt frem og de fik lejlighed til at høre ministeren rulle sine visioner for en grøn omstilling af landbruget ud. Afgifter skal reducere brugen af sprøjetgifte og udledningen af kvælstof skal nedsættes.

”Som organisation er det godt at få dialogen med ministeren, men vi er ikke enige i spørgsmålet om kvælstof og pesticider,” sagde formand for Djursland Landboforening Hans Gæmelke efter han havde hilst af på ministeren.

Bedring på vej

Nu forsøger Djursland Landboforening i et Åbent Brev at holde dialogen med ministeren åben.

Lad være med at gennemføre stramninger og afgiftsforhøjelser overfor landbruget, lyder opfordringen fra formand Hans Gæmelke, Ørsted, og Laurits Hougaard, Ramten, som er formand for Økonomiudvalget i Djursland Landboforening.

”Det synes som om der er en bedring på vej for landbrugets økonomi, men den kan lynhurtigt sættes til, hvis der gennemføres stramninger og afgiftsforhøjelser overfor landbruget. Og det vil blot føre til at produktionen flytter væk fra Danmark til skade for beskæftigelse og for den vigtige eksportværdi,” skriver Hans Gæmelke og Laurits Hougaard til fødevareminister Mette Gjerskov.

Vil have erstatning

Som forventet er det problematikkerne omkring kvælstof, pesticider og vandplaner, som optager Hans Gæmelke og Laurits Hougaard.

”Skal mængden af kvælstof i de danske farvande reduceres yderligere, skal der efter vores mening helt andre metoder til,” skriver de to djurslændinge. De foreslår blandt andet udtagning af de mest våde områder mod erstatning – en løsning fødevareministeren ikke havde penge til på mødet i Følle.

Hans Gæmelke og Laurits Hougaard kalder Danmark et af de lande i verden med det laveste forbrug af pesticider målt på kg høstet afgrøde.
”De pesticid-forureninger, der har været, stammer næsten udelukkende fra punktforureninger,” skriver Hans Gæmelke og Laurits Hougaard.

Publiceret 22 December 2011 11:12