Fra venstre: Jan Pedersen, Lars Jensen og Thomas Elgaard Kristensen. Miljø Team A/S har cirka 300 ansatte, 120 renovationsbiler og samler blandt andet dagrenovation i Kerteminde, Svendborg fra 1. januar, Vejen, Herning, Aarhus, Randers,Mariager Fjord Ålborg, Norddjurs, Syddjurs.

Fra venstre: Jan Pedersen, Lars Jensen og Thomas Elgaard Kristensen. Miljø Team A/S har cirka 300 ansatte, 120 renovationsbiler og samler blandt andet dagrenovation i Kerteminde, Svendborg fra 1. januar, Vejen, Herning, Aarhus, Randers,Mariager Fjord Ålborg, Norddjurs, Syddjurs.

Skraldemænd står på uddannelsesvogn

Djursland har fået sine tre første faguddannede skraldemænd

Af
Af Nicole Wolter

"Jeg havde slet ingen uddannelse. Jeg har to knejter, der har taget en uddannelse. De har brudt den sociale arv. Nu har deres far også en uddannelse."
48-årige Jan Pedersen, Ørum, sidder på den anden side af bordet i den lidt skolestueagtige frokoststue hos Miljø Team A/S på Kalorievej i Grenaa.
Uden for vinduerne holder to grønne skraldebiler.
Jan Pedersen er skraldemand - nu en uddannet en af slagsen som den allerførste på Djursland.
Han bliver færdig 30. november. Ved siden af ham sidder to kolleger, 49-årige Lars Jensen fra Voldby og 35-årige Thomas Elgaard Kristensen fra Rønde. De bliver færdige præcis en måned senere.
Tilsammen udgør de eliten blandt skraldemænd på Djursland - faktisk i Jylland - som de første med papir på deres erhverv.

Renovation som speciale

Uddannelsen er fra Syddansk Erhvervsskole og hedder noget meget langt: Vej- og erhvervsgodschauffør med renovation som speciale.
De tre skraldemænd har kolleger i andre dele af landet, der har taget eller er på vej til at tage uddannelsen. Miljø Team A/S har faktisk også modtaget et hæderslegat fra Mogens Findalen Fonden for sin særlige indsats med at øge andelen af faglærte medarbejdere.
Men de djurslandske foregangsmænd har skam ikke bare fået tilbudt uddannelsen, men selv været fremme i skoene.
Lars Jensen rømmer sig. Han er egentlig mejerist, men har været skraldemand i syv år.
"Det startede med, at jeg fik Jan som makker. Vi sad og talte og fandt ud af, at vi godt kunne tænke os at tage noget uddannelse," begynder han.
Jan Pedersen fortsætter:
"Jeg sagde: Er der egentlig talt ikke nogen uddannelse som skraldemand?"
Det endte med, at Jan Pedersen gik videre med sagen og på den måde blev den første med uddannelsen i hus - og faktisk selvom det er ham, der umiddelbart ville have vanskeligst ved at tage den.
"Jeg er ordblind. Jeg kan ikke læse og skrive. Men jeg fik en særlig computer, og så må man jo spørge. Det gælder bare om at sige det, så man kan få hjælp," siger Jan Pedersen.

De andre hoppede på

Nu var vejen banet for kammeraterne, der både var lidt kritiske og tiltrukket af tanken.
Unge Thomas Elgaard Kristensen, der engang var landbrugselev, men sprang fra, har været skraldemand i ni år.
Han havde det egentlig meget godt, som det var.
"Vi var rimelig sikre på, at det skulle vi ikke. Men jeg har ikke andre uddannelser at falde tilbage på. Vi talte om, at det ikke var noget dårligt valg at få papir på, hvad vi kunne," siger han.
Kørselsleder Henrik Holmsted Pedersen, der sidder på en bordkant, griner:
"Så vil I vel også have mere i løn?"
Alle bryder ud i latter, inklusive Henrik Holmsted Pedersen, indtil Lars Jensen siger:
"Det er ingen skade til at uddanne sig. Man bliver aldrig for gammel til det. Det er vigtigt at lære noget, og det betyder, at man bedre kan fastholde sit arbejde."
De nikker alle. Ingen ved, hvad der sker i morgen.

Publiceret 01 November 2011 21:04