Bent Dahlin med edsringen, som han anvender, når han vier brudepar. Den er udført i rent sølv og er formet med fire kugler, der symboliserer de fire årstider.

Bent Dahlin med edsringen, som han anvender, når han vier brudepar. Den er udført i rent sølv og er formet med fire kugler, der symboliserer de fire årstider.

Vikingepræsten bor i Løgten

Bent Dahlin er præst blandt vikingerne i Aarhus Blotlaug

Af
Anette Bonde

Bent Dahlin, Løgten, er viking og asa-troende. Han er også præst, kaldet gode, i Aarhus Blotlaug med over 50 asa-troende. På landsplan er der nogle tusinde.

"Der er alt – lige fra arbejdsløse pædagoger til eksportdirektører."

Juridisk bindende vielser

Hans vielse af et brudepar er lige så juridisk bindende, som hvis han havde været præst i den danske folkekirke, dog under forudsætning af, at enten brud eller brudgom er medlem af Forn Sidr (asatro-landsorganisationen).

Som alle andre troende har vikingerne ritualer ved livets store skilleveje. Det gælder såvel vielser som begravelser, knæsætninger af børn og andre hellighandlinger. Så ifører Bent Dahlin sig sin store røde kåbe, reder sit lange hvide skæg og får fletningerne til at falde ordentligt ud over skuldrene.

"Jeg ligner julemanden", erklærer han uhøjtideligt, men det er ikke helt dækkende. At kalde ham for statelig eller majestætisk ville være lige så rigtigt.

Solen er det altoverskyggende symbol i asa-troen.

Solen er det altoverskyggende symbol i asa-troen.

Naturens kræfter

"Nej, jeg kan da ikke drømme om at beskære et træ, bare fordi jeg synes, det har en forkert facon."

Som asa-troende nærer Bent Dahlin en dybtfølt respekt for naturen og dens fænomenale kræfter. Det er en respekt, der er næret af ydmyghed og ærbødighed, men de gode guder kan åbenbart også godt tåle en spøg.

"Hvad jeg har af daglige ritualer, spørger du. Tja, jeg skåler da med Odin eller Tor – i øko-letmælk", siger han med et glimt i øjet.

Den bemærkning følges hurtigt af en nærmere beskrivelse af, hvad det hele går ud på. Solen er det altoverskyggende symbol, og naturen skal behandles ordentligt.

"Vi har respekt for alle tingene: sten, planter, ild. Skal man tænde ild, foregår det ved hjælp af ildstålet og ikke bare tændvæske og tændstikker. Man skal forberede sig godt. Ilden er hellig, den skal ikke jaskes frem."

Fremskridtet og fremtiden

Han er overbevist om, at naturen, hvis man står i ledtog med den og behandler den ordentligt, så har vældige gaver til mennesket. Og det er ikke alene grønsager og naturoplevelser, det er også fremskridtet og fremtiden, han tænker på.

"Vi har endnu ikke set alle aspekter af, hvad naturen kan."

Han peger på en lyskæde, der pynteligt hænger over en stol.

"Se bare de lysdioder. Hvem havde anet for få år siden, at fremskridtet ville komme dertil. Eller en keramisk kniv – den er jo i virkeligheden lavet af sten."

Folk må tro på hvad de vil

Bent Dahlin fatter ikke dem, der vil tvinge andre til at tro som dem selv, det være sig korsriddere, missionærer eller andre selvgode hellige.

"Hvis du bruger troen til at hjælpe dig selv med og ikke at undertrykke andre, så må folk tro på, hvad de vil. Vi skal bare være her alle sammen, og vi skal deles om det, der er."

Selv bruger han asa-troen til ikke at få mindreværdskomplekser, men blive bekræftet i, at han er en del af naturen og universet.

"Vi består af atomer og elektriske felter, og vi må finde os i, at der er nogle større kræfter, der flytter rundt med os. Jeg takker for det, der går godt. Og går det skidt, så er moralen, at jeg selv må gøre det bedre næste gang."

I Aarhus Blotlaug er der fire store årstidsbloter. Det er vintersolhverv (jul), forårssolhverv (påske), sommersolhverv (Skt. Hans) og efterårssolhverv (jævndøgn)

Publiceret 01 May 2011 09:00