Børsteorme. Foto: Thomas Thorninger.

Børsteorme. Foto: Thomas Thorninger.

"Mor der er slanger i havet"

Lige nu fræser havørrederne efter børsteorme langs strandene på Djursland

Af
Thomas Thorninger

Langs Djurslandskyster dukker et velkendt fænomen lige nu op for naturelskere, mens det for andre er et mere ulækkert syn at se hele stranden være dækket af lodne børsteorme.

Især en lille pige på stranden vakte morskab med sin kommentar om, "at der var slanger i havet."

Men bare roligt, det tager kun få dage, så har måger og fisk ryddet op.

Miljøkatastrofe

Hvert år får myndighederne opkald fra bekymrede borgere, der er i panik, fordi tusindsvis af døde orme ligger skyllet op på strandkanten.

De første tanker ledes hen på en miljøforurening.

Hvad, de ængste borgere ikke ved, er, at det er en årlig tilbagevendende begivenhed.

Millioner af børsteorm må lade livet, for at arten kan videreføres.

Børsteormen frigiver sine køsorganer ved et simpelt kollaps. Den springer sig selv i stykker, og tusindsvis af kønsorganer vælter ud i havet, hvor de blandes med det modsatte køn.

Fuldmånen får bæstet frem

Noget tyder på, at den gamle overtro med, at der sker mærkelige ting ved fuldmåne, holder stik.

Børsteormenes liv på bunden af havet ændres, når månecyklusen er fuld. Dog sker der retfærdigvis ikke meget, før vandtemperaturen kommer op på 5-6 grader, som det er tilfældet for tiden i havet rundt om Djursland.

Tidligere år skete 'sværmningen' af børsteorme allerede i marts, mens den i år har været udsat på grund af den kolde vinter.

'Sværmningen' dækker over den periode, hvor børsteormene udvikler børster og forlader hullet i sandbunden for at søge op mod vandets overflade.

Her når mange af ormene at revne, før havørrederne tager nogle af dem. Resten ender på stranden som guf for måger og krabber.

Fiskeriet får en revival

Henrik Thomassen fra Hornslet jagt og fiskeributik 'Nature time' fortæller, at de indberetninger lystfiskerne har kommet med i vinterens løb, har været miserable.

"Århusbugten har praktisk talt været tom for havørreder, mens strækningerne mod det dybe vand har været lidt bedre," siger Henrik.

Meget tyder på, at opblomstringen af alger her i vinter har kostet rigtig mange af havørredernes fødeemner livet, så havørreden har været tvunget væk fra kysterne og ud på det dybe vand.

Håbet er, at der igen kommer gang i fiskeriet ved kysterne af både sild og havørreder.


15. april viste børsteormene sig i Mariager fjord 20. april kom ormene frem i Risskov Se også fiskerapporterne fra Djursland på www.naturetime.dk

Publiceret 30 April 2011 18:00