Essen og ambolten er placeret midt i herlighederne af kasserede apparater og lovende genbrugsmaterialer.

Essen og ambolten er placeret midt i herlighederne af kasserede apparater og lovende genbrugsmaterialer.

Bent er viking helt ind til marven

Bent Dahlin er asa-troende og vikingesmed

Af
Anette Bonde

"Jeg er viking helt ind til marven, ja tværs hen over slidgigt og det hele."

Det er midt på formiddagen, og 72 årige Bent Dahlin har fået lidt sværere ved at få led og lemmer i gang. I stuen på Hjelmagervej i Løgten vælder et lysegrønt forårsskær ind ad vinduerne. På bordet står nys afklippede poppelgrene med spæde skud og sender en forjættende duft ud i stuen. Brændeovnen er i gang. Her skal ikke fryses!

Rundt om i stuen fortæller et væld af ting og sager om en vital interesse i verdens mangfoldighed.

En krøllet hjerne

Den langhårede viking og livskunstner Bent Dahlin er ved at blive gammel. Men det er kun kroppen, der driller. Hans blik for mysterier og muligheder indenfor videnskaben og sporen til at sætte sig ind i den, er lige skarp, og han kan snakke i timevis om kemi, krydsmodulationer og nanoteknik.

"Bent har en krøllet hjerne", lyder det lakonisk fra hustruen Bodil.

Det er 25 år siden, at Bent Dahlin første gang havde held med at lave jern. Ved hjælp af trækul og myremalm, helst fra moser i Vestjylland, kan han lave det stærkeste jern. Af det laver han både knive og sværd, men det er ildstålet, han sætter højest.

"Det er det prægtigste, fordi det jo kan starte hele processen igen."

Han viser hvordan. Stryger en flintesten på ildstålet og gløderne springer om hænderne på ham.

Bent Dahlin er både engageret, undersøgende, nysgerrig og kreativ - som enhver anden videnskabsmand.

Bent Dahlin er både engageret, undersøgende, nysgerrig og kreativ - som enhver anden videnskabsmand.

Museerne kalder

Sammen med vennen Ejvind og andre smede i vikingelauget Aros Nord har han udviklet smedekunsten til et niveau, så rigets kloge hoveder i museumsverdenen af og til har bud efter dem. Bent Dahlin og Ejvind har for eksempel lavet en kniv til Bodil, som indeh9older titanium, og som Naturhistorisk Museum gerne ville måle indholdet på. De rystede på hovedet, da de så resultatet.

"Sådan én kan man slet ikke lave på en primitiv jernudvindingsovn", lød det.

Kniven er dog en realitet, og Bent Dahlin kan sagtens forklare fænomenet. Det er noget med sorte sandkorn fra stranden og vist også noget med at anvende en mineralsk legering i stedet for titanoxyd.

"Det er nemt nok – det hele er jo i bund og grund natur."

Bent Dahlin var som ung en dygtig svejser og ansat på en kemivirksomhed i Vestjylland. Her fik han lagt grunden til sit dårlige helbred, blandt andet kronisk mavesår, da han og de andre smede stod og svejsede i rør, der indeholdt kviksølv, fosfor, zink og 'andet godt'. Bent Dahlin blev syg og fik en fyreseddel. "Heldigvis, jeg slap rimelig billigt", siger han og forklarer, at hans kollegaer efterhånden er visnet helt væk.

Publiceret 30 April 2011 09:00