Klods Hansen og Klods Hans i Odense. Foto: Elise Søndergaard

Klods Hansen og Klods Hans i Odense. Foto: Elise Søndergaard

Klods Hans tog turen fra Egsmark til Odense

Keramiker Jac Hansen bag stor keramisk skulptur ved H.C. Andersens Hus

Af
Af Martin Schultz

Den udstillingsaktuelle keramiker Jac Hansen fra Egsmark fik lov til at præsentere hele sit eventyrlige og fantasifulde kunstneriske univers, da han 2. april på H.C. Andersens fødselsdag fik afsløret den store keramisk skulptur Klods Hans ved H.C. Andersens Hus i Odense.
Der var stor opmærksomhed omkring udsmykningen, som står ved Børnekulturhuset Fyrtøjet ved siden af H.C. Andersens Hus i den gamle Lotzes have midt i Odense.
”Klods Hans er første skridt på vejen mod en eventyr-legeplads omkring Fyrtøjet, hvor børn kan komme helt tæt på kunsten under deres udendørs leg. Den er udtryk for, at det er gennem leg og indlevelse, at man møder eventyret,” siger Fyrtøjets direktør, Mette Genz.

Klods Hansen i øjenhøjde med Klods Hans

For at understrege dette eventyrmøde blev der sidste år udskrevet en konkurrence om en Klods Hans skulptur.
”Klods Hans var noget som lå mig meget nær. Jeg indgav straks et forslag og vandt konkurrencen,” siger Jac Hansen som en anden Klods Hansen, der har fået prinsessen og det halve kongerige.
Allerede sidste år på Påskeudstillingen på Fuglsøcentret kunne Jac Hansen vise den første af sine modeller til skulpturen og nu et år efter blev Klods Hans skulpturen afsløret.
Jac Hansen har samarbejdet med Tommerup Keramiske Værksted, som er specialister i store keramiske kunstværker, om modelleringen og brændingen af skulpturen. På værkstedet i Tommerup dekorerede Jac Hansen dekorerede Klods Hans med ilustrationer fra H.C. Andersens eventyr-univers.

Mytologiske fade på Politistationen i Ebeltoft

I forbindelse med afsløringen af Klods Hans er der frem til 1. maj en udstilling i Fyrtøjet af 18 eventyrlige H.C. Andersen figurer, som Jac Hansen allerede har solgt alle sammen.
Det bliver derfor ikke H.C. Andersen universet, som Jac Hansen bringer med sig til Politistationen i Ebeltoft, når han til påske udstiller med sine kolleger fra Professionelle kunstnere i Syddjurs og en række inviterede gæster.
Der er travlhed på værkstedet i skoven ved Egsmark, hvor Jac Hansen er i færd med at dekorere en serie fade med mytologiske motiver.
67-årige Jac Hansen startede for 51 år siden som lærling på Bjørn Wiinblads værksted i København. Han har boet det meste af sit voksenliv på Djursland i blandt andet Hindbærskoven ved Ryomgård, i Nedergade og på havnen i Ebeltoft og nu i mere landlige omgivelser ved Egsmark.

Publiceret 09 April 2011 12:00