Djurslands ungdomsskoler i knæhøj sne

Næsten hundrede unge fra mellem 13 og 19 år drog afsted til Østrig på skiferie

Af
Af Martin Schultz. Fotos: Syddjurs Ungdomsskole

Tænk at det er ”fedt” at blive vækket hver dag kl. 7.00 om morgenen i hele vinterferien!
Sådan havde 46 unge og seks voksne det fra Syddjurs Ungdomsskole, der i ni dage var på ski- og snowboard skole i hele vinterferien.
Igennem de sidste 17 år har ungdomsskolerne i Grenå og Ebeltoft sammen lavet en årlig skiskole-tur til Alpendorf v/St.Johann i Østrig. Denne tradition er fortsat, nu hvor ungdomsskolerne hedder Norddjurs Ungdomsskole og Syddjurs Ungdomsskole. Igennem de sidste 3 år er samarbejdet udvidet med ungdomsskoleafdelingen i Brabrand, så i virkeligheden var vi i alt 99 afsted til Alpendorf med elever fra de forskellige afdelinger. De unge er i alderen 13 til 19 år.

Marie, Josephine, Simon og Olivia

Marie, Josephine, Simon og Olivia

Dygtige til skiløb og snowboard

Skiskoleopholdene giver mange udfordringer for de unge. Først og fremmest skal alle nybegynderne lære at stå på ski og snowboard, ca. 1/3 af gruppen.
”Medarbejderne, der er med på skolen, laver et meget grundigt skoleforløb over de første tre dage, så vi er sikre på at alle kan begå sig på løjperne, når vi bevæger os væk fra begynderløjperne. Vi bliver ved med at skole eleverne, også de let øvede, resten af ugen, så de hele tiden bliver dygtigere og dygtigere,” siger Jonna Ravn, som er  distriktsleder i Ebeltoft-Rosmus Ungdomsskole
 Alle de unge blev dygtige ski- eller snowboardløbere.

Maria og Josephine

Maria og Josephine

Sover på seks-mandsværelser

Men udfordringen er også på det sociale område. De unge bor og sover på seks-mandsværelser. I køjesenge, så der er ikke masser af plads.
”Her sammensættes værelserne typisk medto unge fra Syddjurs, to unge fra Norddjurs og to unge fra Århus. Så alle de unge får meget hurtigt nye venner og bekendtskaber, og selv om to veninder har tilmeldt sig sammen og tror inden man drager af sted, at man vil være sammen hele ugen, viser virkeligheden sig ofte at blive helt anderledes,” siger Jonna Ravn.
Man løber oftest på ski sammen med dem man finder ud at være på niveau sammen med, og her igennem får man en masse nye kammerater og oplevelser.
”De unge er rigtig gode til at integrere sig og rumme hinanden. Ligeledes i de to busser fra Centrum Turist, der transporterede os frem og tilbage, er man meget tætte.”

Jakob og Maria

Jakob og Maria

Sure sokker på terassen

Om aftenen er der fællesmøde og underholdning, hvor mange af de unge rejser foran hele forsamlingen (rigtig flot) og fortæller om deres sjove oplevelser fra dagens skiløb eller andet.
”Vi gennemfører en bordtennisturnering med medaljeoverrækkelse, og vi afholder en slalomkonkurrence for både nybegyndere og øvede, ligeledes med medaljer den sidste aften.
Vi kører det værelse, hvor de har haft det bedste kammeratskab og sociale liv, vi kårer det værelse, der har været bedst til at holde orden, og få de noget ”sure skistrømper” hængt ud på terrasserne, så duften ikke blev alt for streng,” fortæller Jonna Ravn
Og i år blev det to drengeværelser, der vandt!
Det helt unikke ved dette ophold, hvor vi er 99 i alt og er sammen i 9 dage, er at alle deltager i fællesskabet og alle overholder reglerne om, at ungdomsskolernes ture og rejser er alkoholfrie.”
En meget vellykket skiskole med masser af glade unge og voksne.
 

Publiceret 01 March 2011 16:04