Ifølge eleverne var foredraget, som direktøren for Dansk Sprognævn oplagt leverede, et af de bedste foredrag, som de har oplevet.

Ifølge eleverne var foredraget, som direktøren for Dansk Sprognævn oplagt leverede, et af de bedste foredrag, som de har oplevet.

Unge har også ansvar for sproget

Direktøren for Dansk Sprognævn gæstede Grenaa Handelsskole og hankede venligt op i de unge

Af
Af Nicole Wolter

'Hyr en sproghaj' hedder kampagnen, der for nylig bragte Sabine Kirchmeier-Andersen, direktør for Dansk Sprognævn, til Grenaa Handelsskole
Her holdt hun et foredrag for eleverne om deres brug af det danske sprog og det ansvar, de har for sproget.
Og det er der brug for, mener dansklærer Gitte Bjørn, der bestilte foredraget.
"Vores elever bruger ikke altid sproget hensigtsmæssigt, og de kunne have god nytte af en sproglig vitaminindsprøjtning. Jeg tror, de har fået rigtig meget ud af det," siger hun.

Sproget udvikler sig

Og netop den vitaminindsprøjtning er vigtig, mener også direktøren for Dansk Sprognævn.
"Formålet er at få unge til at reflektere over, hvad sprog er, og hvordan de bruger det. De skal have en forståelse for, hvor stort et ansvar de har for sprogets udvikling," siger hun.

De unge kunne nikke genkendende til mange af de typiske fejl, direktøren for sprognævnet remsede op, som eksempelvis r'et i nutid, der driller rigtig mange: Hedder det 'han kører 'eller 'han køre?'
Sabine Kirchmeier-Andersen fortalte også, at Dansk Sprognævns opgave er at følge med i det danske sprogs udvikling, og at nævnet gennem tiden har samlet mere end en million ord.
"Mange danskere tror, at Dansk Sprognævn dikterer sproget, men det gør vi ikke. Vi måler det. Og vores vigtigste publikation er Retskrivningsordbogen, som til gengæld bestemmer, hvordan ordene skal staves korrekt," slår Sabine Kirchmeier-Andersen fast.
Men Retskrivningsordbogen indeholder kun 64.000 ord ud af de i alt den million, nævnet gennem tiderne har indsamlet.
Men der er en slags gavmildhed fra nævnet.
Folk må nemlig gerne bruge de ord, der ikke står i den berømte publikation.


FAKTA
Læs mere om sproget:
Dansk Sprognævn: dsn.dk
Gang i sproget-kampagnen: gangisproget.dk
Danske ordbogsopslag med eksempler: sproget.dk

Publiceret 31 January 2011 11:33