Nyt lys på Nationalpark Mols Bjerge

Et datakort over Nationalpark Mols Bjerge kan afsløre præcise detaljer om alt fra truede dyrearter til kultur- og friluftsliv.

Af
Af Andreas Bo Jensen

Måske er dit lokale vandhul potentielt område for store vandsalamandere. Måske går den planlagte stirute alligevel ikke ind over din græsplæne. Måske vil geologer savle ved synet af dit markskel, fordi den er klassificeret som et såkaldt 'geografisk interesseområde'. Et nyt datakort, kaldet et GIS - Geografisk Informations System, kan fortælle helt præcise detaljer om naturen i og omkring Nationalpark Mols Bjerge. Det fortæller formidlingskonsulent i Nationalparken, Bo Skaarup.
”Egentlig er dette kort et arbejdsredskab til at udvikle planen over Nationalparken, men med få ekstra lag på, er kortet faktisk blevet et unikt redskab for både turister, borgere, forskere og endda Nationalparkens egen bestyrelse.”

Videns-lagkage-kort

Kortet er opbygget af forskellige lag med informationer i. Danmarks Miljøundersøgelser, Syddjurs Kommune og Naturhistorisk Museum har hver især bidraget med lag, som nu er lagt sammen til et samlet kort, der på den måde giver et billede af, hvad Nationalparkens natur gemmer på.
”At vi har samlet alle de lag til et slags fælles videns-lagkage-kort er kun sket, fordi Mols Bjerge er blevet udnævnt til Nationalpark. Det har givet en forpligtelse til at dokumentere og beskrive området,” siger Bo Skaarup.

Brugeren udvælger lag

Kortets lag kan til- og fravælges, efter hvad brugeren ønsker. Hvis det er turister, som leder efter gode udsigtsposter, studerende, som vil kende detaljer om bestemte jordtyper i området, forskere, som vil undersøge truede dyrearter, eller lodsejere, som gerne vil kende til grænser og stisystemer. Og den service er Bo Skaarup særligt begejstret for.
”Det giver en meget præcis viden om parkens område, og netop denne sammenlægning af kort og informationer findes ikke noget andet sted i landet.”

Skal gøres mere brugervenligt

Oprindeligt var kortet et tænkt som et arbejdsredskab, men med den færdige udgave kunne sekretariatschef Mika Leth-Pedersen og den nytilkomne konsulent Bo Skaarup se fordele i at lægge kortet ud til borgernes fri afbenyttelse – også selvom det er lidt tungt at danse med.
”Rent teknisk og formidlingsmæssigt er kortet i en grov udgave, men vi vil med tiden arbejde hen imod at øge brugervenligheden, så man eksempelvis vil kunne bruge kortet on spot med eksempelvis sin mobiltelefon,” siger Bo Skaarup.

Find vej til kortet På hjemmesiden www.NationalparkMolsBjerge.dk kan det interaktive kort findes. Klik på fanen 'Borgernes sider' i højre side af skærmen. Under 'Borgernes sider' kan nu klikkes på teksten 'Interaktivt kort'. Kortet er trækker kræver en vis hastighed på internettet, så find tålmodigheden frem.

Publiceret 22 January 2011 11:43