I Syddjurs og Norddjurs er det fortid med lange køer ved valgstederne med indførelsen af digitale valgkort

I Syddjurs og Norddjurs er det fortid med lange køer ved valgstederne med indførelsen af digitale valgkort

Husk din stregkode til folketingsvalget

Det bliver hurtigere at stemme ved næste folketingsvalg i både Norddjurs og Syddjurs. Begge kommuner indfører digitale valglister

Af
Af Lars Norman Thomsen

Både Syddjurs og Norddjurs Kommune vil gøre brug af digitale valglister ved næste folketingsvalg.

Det betyder, at borgere - med ret til at stemme  - på deres valgkort vil få en digital kode i form af en stregkode, som det for eksempel  kendes fra varerne i et supermarked.

Farvel til tykke valglister

Valgkortet bliver scannet ved ankomst til valgbordet. De tilforordnede skal altså ikke længere slå hver enkelt borger op i den tykke valgliste.

Brugen af digitale valgkort er lige så sikker som den sædvanlige afkrydsning i valgbøgerne. Sikkerheden ligger i selve stregkoden, som registreres og sikrer, at man kun kan stemme én gang. Det betyder, at når først koden er registreret i systemet, kan den ikke anvendes igen.

Valgbøgerne er elektroniske, men oplysningerne om, hvilke personer, der har stemt, slettes på præcis samme måde som ved en almindelig valgbog.

“Ved kommunalvalget i 2009 kørte vi digitale valglister på alle otte valgsteder som en af en håndfuld kommuner i landet. Det blev afviklet uden problemer, og ved næste valg kører vi det igen på alle otte valgsteder,” siger kommunikationskonsulent Ole Bjarke Nielsen, Syddjurs Kommune.

Kommunikationskonsulenten oplyser, at kommunen garderer sig med flere back up computere på hver af de otte valgsteder. Det er Syddjurs Kommunes egen IT-afdeling, der sætter valgsystemtet op, og der vil på valgdagen være en IT-ansvarlig posteret på alle valgsteder klar til yde support.

“Ved kommunalvalget kørte det uden fejl, men sker der strømsvigt eller netværksnedbrud overgår man til papirlister på det enkelte valgsted. Det er op valgstyrer at træffe beslutningen,” forklarer Ole Bjarke Nielsen.

KMD har foreløbig lavet aftaler med følgende 29 kommuner om at benytte digitale valglister: Billund, Bornholm, Brøndby, Esbjerg, Faxe, Frederiksberg, Faaborg-Midtfyn, Gentofte, Glostrup, Greve, Halsnæs, Hillerød, Holbæk, Kalundborg, København, Langeland, Lejre, Norddjurs, Odder, Odense, Rudersdal, Solrød, Stevns, Svendborg, Syddjurs, Tårnby, Vallensbæk, Vesthimmerland og Aabenraa. Kilde: Kommunen

Publiceret 11 January 2011 10:38