Lone Kjær med sin VUC underviser Beth Stadum Dencker

Lone Kjær med sin VUC underviser Beth Stadum Dencker

Ny teknologi giver ordblinde nyt mod

Nye læseteknikker hos VUC Djursland har givet Lone Kjær fra Vrinners lyst og vilje til en uddannelse som voksen

Af
Af Martin Schultz

Det kan for andre føles som et lille skridt, men for Lone Kjær fra Vrinners er det et kvantespring. Hun har skrevet et brev, som lå hende meget på sinde, og det er blevet læst og vel modtaget af Ønskefonden. Nu venter der en pige hun kender, den 11-årige Anita Hvidkær fra Vrinners, et besøg fra Ønskefonden.
”Anita har muskelgigt og er i intensiv behandling. Hun er ufattelig tapper, men skal lægge sit liv helt om. Ønskefonden vil nu opfylde et af hendes ønsker,” fortæller Lone Kjær, som i et brev gjorde Ønskefonden opmærksom på Anitas situation.
Ønskefonden er en landsdækkende forening med hjemsted i Knebel. Den har til formål at opfylde ønsker for børn og unge mellem 4 og 18 år, der bor i Danmark og lider af en alvorlig sygdom af livstruende karakter.

Fik ikke en uddannelse

Men også for 35-årige Lone Kjær var det at skrive et brev en meget stor sejr. Hun har nemlig gennem hele sit liv været ordblind og det at læse, skrive og regne har været en evig kamp.
”Jeg var barnet, som sad bagerst i klassen og holdt kæft,” fortæller Lone Kjær om skoletiden i Rønde, som hun forlod i 10. klasse og derefter aldrig fik en uddannelse.
Lone Kjær er datter af bagermester Knud Erik Kjær, som gennem en menneskealder drev Røndes to bagerforretninger.
”Meningen var selvfølgelig, at jeg skulle have været bager, men det måtte jeg opgive af helbredsmæssige årsager,” fortæller Lone Kjær. Hun ekspederede i bagerforretningen på Hovedgaden indtil hendes far for nogle år siden stoppede som bagermester og afhændede forretningen.
Siden med Lone Kjær arbejdet med rengøring, været sygemeldt og er for tiden i arbejdsprøvning på Marie Magdalene Bo og Aktivitetscenter.

Teknologien hjælper

Vendepunktet for Lone Kjær kom i august, da hun fik muligheden for at gå til dansk for ordblinde på VUC i Ebeltoft og kom i kontakt med VUC underviser Beth Stadum Dencker.
Hver onsdag samles et lille hold voksne mellem 18 og 67 år med læse- og skriveproblemer til faget Dansk for ordblinde og med moderne teknologi har de fået redskaberne til at ændre deres livssituation. Et såkaldt CDO computerprogram er blevet et uundværligt hjælpemiddel både på kurset og i hjemmet på egen computer.
”Programmet støtter skrivningen og gør alle de ord, som Lone har i sig, aktive i skriveprocessen, så hun vælger og lærer ad den vej,” fortæller Beth Stadum Dencker. I processen støttes hver enkelte på vedkommendes eget niveau.

Det er aldrig for sent

For Lone Kjær var det en sejr for første gang i en alder af 35 år at kunne skrive et brev, som udtrykte holdninger og følelser. Nu presser ordene sig på
”Ingen er dumme, man skal bare have den rigtige hjælp,” konkluderer Lone Kjær, som for alvor er kommet ud af starthullerne og nu har fået lyst til at skrive en fortælling om sin livshistorie.
”Der er ingen hindringer for Lone. Jeg har mødt en energisk person, som har et potentiale. Med de rette hjælpemidler er der også en fremtid for Lone,” siger Beth Stadum Dencker.
Fortsætter Lone Kjær med at uddanne sig, udstyres hun med en IT rygsæk med alle de nødvendige IT hjælpmidler.
”Jeg har fået blod på tanden. Jeg håber jeg kan gennemføre en uddannelse som pædagog,” siger Lone Kjær.

Publiceret 06 January 2011 14:09