10. januar deltager Rasmus Grønberg Hansen i sit første træningspas hos Randers FC. Ryomgård drengen føler sig godt rustet til udfordringen, og han håber, at opholdet hos kronjyderne kan bringe ham tættere på en udenlandsk kontrakt - gerne til tysk eller hollandsk fodbold.

10. januar deltager Rasmus Grønberg Hansen i sit første træningspas hos Randers FC. Ryomgård drengen føler sig godt rustet til udfordringen, og han håber, at opholdet hos kronjyderne kan bringe ham tættere på en udenlandsk kontrakt - gerne til tysk eller hollandsk fodbold.

Randers FC Rasmus kommer tættere på rødderne

Ryomgård drengen Rasmus Grønberg Hansen er parat til at sætte sine fodaftryk på den centrale midtbane hos Randers FC i foråret efter mere end tre gode år hos Sønderjyske

Af
Af Lars Norman Thomsen

Det har længe ligget i kortene, at Rasmus Grønberg Hansen, 24, ville blive Randers FC spiller. Kronjyderne har i flere omgange forhørt sig om interessen for et skifte. Senest i januar 2010, hvor Randers FC stod foran en nærmest umulig redningsaktion i Superligaen.

"Dengang afviste jeg hurtigt, fordi jeg ikke troede på, at Randers FC kunne redde eksistensen i Superligaen, og derfor var det ikke attraktivt for mig at skifte til en klub, der et halvt år efter min ankomst, ville være at finde i 1. division," siger Rasmus Hansen, som Adresseavisen har sat stævne til en god times fodboldsnak hjemme ved forældrene i Ryomgård, hvor hans far Svend Aage Hansen, brugsuddeler i Dagli'Brugsen Pindstrup, byder på kaffe og rundstykker.
Rasmus bor selv i Aarhus sammen med sin kæreste, der læser psykologi på Aarhus Universitet.
Svend Aage Hansen, far til fire, er ligesom sønnike bidt af en gal fodbold, og det samme gælder resten af familien.

Den ældste bror, Christian, nåede således at få divisionsdebut hos Randers Freja, og storesøster Stine har været ansat i Randers FCs organisation.

Tog vest på

Rasmus Hansen spillede i ungdomsårene hos Viking Pindstrup, IF Midtdjurs og senere fodboldsamarbejdet Djurs KMV. Han var kendt som en temperamentsfuld knægt, der med sit venstreben på sine bedste dage kunne gøre en forskel i ungdomsrækkerne.

Som andetårs drengespiller skiftede han sammen med holdkammeraten Andreas Schultz til Randers Freja for at afprøve talentets bæreevne. De to unge knøse vaklede lidt imellem AGF og Randers Freja, men efter at have lugtet til bageriet i begge klubber var de ikke i tvivl. Tonen i AGFs ungdomsafdeling på daværende tidspunkt, der havde et anstrøg af det militæriske og det karseklippede, tiltalte dem ikke.

Skiftet til Randers Freja kom de ikke til at fortryde. Med det samme kom de med på det bedste hold og blev regnet til kredsen af støttespillere.

Efter to år i Randers Freja stod unge Rasmus i den situation, at han skulle beslutte sig for sin fremtidige uddannelsesvej sideløbende med fodboldkarrieren.

Han endte med at tage vest på over til de geskæftige uldjyder i Ikast, der diskede op med med både seriøs fodboldtræning og en uddannelsesvej, tre år på Handelsskole. FC Midtjylland var i etableringsfasen, og Rasmus Hansen oplevede således på tætteste hold, hvordan den senere mastodont holdt sit indtog i dansk fodbold.

"Jeg kom væk hjemmefra, lærte at klare mig selv og fik en ungdomsuddannelse samtidig med, at jeg kunne træne og spille på højt niveau som både junior- og ynglingespiller," fortæller Rasmus Hansen, der ser tilbage på den tid med stor glæde. Det var ovre vest på, at han fandt ud af, at han skulle satse på fodboldspillet.

De gæve sønderjyder

Derfor havde ungersvenden også forventninger til, at han efter en tilvænningsperiode kunne etablere sig på FC Midtjyllands superligamandskab, men sådan kom det bare aldrig til at gå.
"Klubben så mig som centerforsvarer eller venstre back, medens jeg selv mente, at det var på den centrale midtbane, jeg skulle spille," siger Rasmus Hansen, der havde sociale Erik Rasmussen som træner.

"Jeg fik enkelte kampe, men kom aldrig med for alvor og følte vel heller ikke, at der var den store interesse fra trænerens side for at satse på mig."

Frustrationen hos det unge talent fik aldrig lov til at slå ud i lys lue, for opkomlingene fra Sønderjyske havde spottet talentet og gav ham et tilbud, som passede lige i situationen.
"Jeg faldt hurtigt til i Sønderjyske, hvor jeg blev taget godt imod og næsten med det samme blev fast mand på førsteholdet, der dengang spillede i 1. division. Vi havde Carsten Broe som træner, og han var kendt for at gå sine egne veje. Jeg fik at vide på forhånd at kunne jeg holde ham ud, kunne jeg holde alle trænere ud, men mit forhold til ham var virkelig godt," husker Rasmus Hansen.

Han var med til at rykke op i superligaen i sin første sæson nær den tyske grænse. Et år før sønderjydernes egen tidsplan.

Det blev der grinet meget af på landets sportsredaktioner. Sønderjyske skulle være heldige, hvis de nåede at få et hjørnespark i landets bedste række, før de var tilbage i glemslen.
Men diverse sportsredaktører og andre umuliuser kom til at æde deres grinende spådomme i sig igen.

"Vi klarede skærene, fordi vi havde indstillingen til at spille disciplineret og kæmpe for hinanden," forklarer Rasmus Hansen, der formåede at etablere sig i sin første sæson som superligaspiller.
I sæsonerne, der fulgte, fortsatte Sønderjyske med at lægge ny alen til holdets kunnen, og det samme gjorde Rasmus Hansen.

"Jeg fik sparket gang i karrieren igen i Sønderjyske, og det er selvfølgelig lidt med vemod, at jeg nu stopper og siger farvel til gutterne og en fremragende, ung træner, Michael Hemmingsen, men jeg ser skiftet til Randers FC som nødvendigt for min fodboldfremtid. I Sønderjyske vil vi fortsat skulle spille om overlevelse, medens vi i Randers trods alt har mulighederne for at have større ambitioner."

Den centrale midtbane

Da efterårssæsonen 2010 var ved at gå på hæld, kom der atter gang i snakken om Rasmus Hansens  skifte til Randers FC.

Men da Rasmus sammen med sin kæreste tog på juleferie til Sri Lanka, var der intet på plads.
Det kom der dog ret hurtigt, fem minutter efter, at parret igen havde dansk fodfæste.

"Randers FC og Sønderjyske var blevet enige om en overgangssum, og nu var det op til mig og Randers FC at blive enige, og det gik også hurtigt. Jeg fornemmede, at Randers FC bare ville have en kontrakt i hus inden jul, og sådan blev det," fortæller en tilfreds og glad Rasmus Hansen.
Kronjyderne måtte betale et sted i omegnen af millionen til Sønderjyske for at få klubbens tidligere ungdomsspiller tilbage i folden.

Han er udset til at hoppe direkte ind på den centrale midtbane som makker til landsholdsspilleren Kasper Lorentzen.

"Jeg er parat til at svinge dirigentstokken og vise, at jeg kan bidrage til, at Randers FC hurtigt kommer væk fra den nuværende bundplacering," siger Ryomgård drengen, der med bopæl i Aarhus ikke får langt til træningsbanen.

"Jeg kommer tættere på det hele på alle måder, og alene det øger presset på mine skuldre for at skulle levere hver gang, men den udfordring er jeg parat til."

I Dagli'Brugsen i Pindstrup har hans fædrene ophav også mærket stor interesse for sønnens overgang til kronjyderne.

"Både Rasmus og jeg skal nok få at vide, når det går godt og når det går mindre godt," siger Svend Aage Hansen med et smil.

Rasmus Grønberg Hansen (født 12. april 1986) - Han kom til SønderjyskE fra FC Midtjylland i sommeren 2007, efter at han havde haft svært ved at få spilletid på førsteholdet i FCM. - Han var kommet til FCM i 2002 som juniorspiller fra Randers Freja og spillede i begyndelsen af seniortiden for klubbens reservehold Ikast FS i 2. division. - I foråret 2005 fik han sin SAS Liga-debut og fik derpå enkelte kampe som indskifter, enten i midterforsvaret eller på den centrale midtbane. - Rasmus Hansen har spillet i alt ni kampe på forskellige ungdoms-landshold. - Han fik debut på U/21-landsholdet 20. august 2008 i en kamp mod Island. 10. Januar 2011 starter han træningen i Randers FC med hvem han har underskrevet en fireårig kontrakt.

Publiceret 05 January 2011 20:24