Hjælp fuglene i haven med noget mundgodt

Hjælp fuglene i haven med noget mundgodt

Giv de sultne fugle lidt brændstof til at klare vinteren på

Af
Af Lars Norman Thomsen

Dyrenes Beskyttelse får i disse dage mange henvendelser fra folk, der gerne vil give de vilde fugle en hjælpende hånd til at komme i gennem vinteren
Og de små fugle og fugle, der søger føde ved jorden, har brug for hjælp her, når frost og sne sætter ind, fordi det er svært for dem selv at finde føden. En lille fugl bruger "brændstof" i højt tempo, uanset hvad den gør, hvorimod større fugle kan nedsætte forbruget meget ved at holde sig i ro.
Det er derfor en god idé at hjælpe fuglene i sin have. Zoolog Michael Carlsen fra Dyrenes Beskyttelse giver her gode råd til den bedste hjælp:

  • Forsyn fuglene med solsikkefrø og hjemmelavede fedtblandinger. Den enkleste er blot smeltet svinefedt (fra supermarkedet) med havregryn og evt. nødder eller solsikkefrø i.
  • Lad fedtet størkne omkring en fyrrekogle med snor i (eller smør det på koglen, når det er ved at størkne)
  • Læg et æble hist og hér til solsorten og de andre drosler
  • Hæng eller læg maden forskellige steder i haven, så fuglene ikke skal bruge energi på at kæmpe om maden
  • Smør lidt fedtblanding på bark og grene rundt om i udvalgte træer og buske. Mange mindre fugle kan få glæde af dette
  • Hvis du har mere jord, så skrab sneen væk på den vintergrønne mark, så sangsvaner og gæs kan komme til det grønne
Hvis man har levende hegn eller skov, så fæld de buske og småtræer nu, som alligevel skulle have ned på et tidspunkt. Så kommer knopper og bark ned i en højde, så rådyrene kan få glæde af dem, for også de har det svært lige nu.
Vandfugle, som ænder og svaner, kan trække til kysten og andre områder med åbent vand, og der finde føde, ligesom f.eks. knopsvanen kan nedsætte sit energiforbrug væsentligt ved at sove 1½ måned væk uden at dø af sult. Derfor er vandfuglene bedst tjent med at få fred for f.eks. løse hunde og nysgerrige mennesker, så de kan spare på energien."

Publiceret 01 January 2011 20:17

Borgerne høres om affaldsplanen

djursland De to kommuner på Djursland satser, i en ny affaldsplan, på mindre affald til forbrænding og mere affald til direkte forbrænding.

Affaldsplanen er i offentlig høring til og med 19. april, og man kan se planen på Reno Djurs' hjemmeside, hvor man også enkelt kan komme med sine kommentarer. Her skal man blot opgive navn og adresse og skrive sin mening, som andre kan se på siden og lade sig inspirere af.

På hjemmesiden er der en kort præsentation af de 12 temaer, affaldsplanen er bygget på. Her kan man få et hurtigt overblik.

Der er også mulighed for at dykke længere ned i de enkelte emner og at hente hele forslaget til affaldsplan.

Ønsker man at komme med et længere høringssvar, kan man sende det på mail til kommunerne eller Reno Djurs.

Inspirationsaften

Kommunerne og Reno Djurs inviterer også til inspirationsaften, hvor man kan fordybe sig i et eller flere af de 12 temaer i affaldsplanen. Den holdes torsdag 12. marts kl. 19-21 hos Reno Djurs i Balle. Tilmelding er nødvendig

"Inspirationsaftenen er for de nysgerrige og videbegærlige, som gerne vil et spadestik dybere. Formålet er at klæde interesserede godt på til at indlevere et høringssvar eller bare at gøre dem endnu klogere på affald og genanvendelse," siger Reno Djurs' direktør Morten Therkildsen.

-vik