En kunstner med rod i vild natur

Den færøske kunstner Trondúr Patursson fortæller om sin kunst i Egegård i Rønde.

Af
Af Martin Schultz

Siden 27. august har man i Egegård i Rønde kunnet se en udstilling med oliemalerier, grafik og glas af den færøske kunstner Trondúr Patursson.
Ofte er kunstnerne med til ferniseringen på udstillingerne i sognegården, men det kunne den på Færøerne bosatte Trondúr Patursson ikke tilbage i august. Men han lovede at ville komme til et kunstnermøde senere, og det sker onsdag 6. oktober kl. 19.30.
"Ved kunstnermødet vil Trondúr Patursson fortælle om sin kunst, om det at være skabende kunstner, og om hvordan naturen inspirerer ham," fortæller sognepræst Jørgen Gleerup.

Har udsmykket flere kirker

Det har været noget af scoup af kunstudvalget i Bregnet Menighedsråd at få den kendte færøske kunstner til at sætte en udstilling op i Rønde.
Trondúr Patursson er en højt anerkendt kunstner både som maler og billedhugger, og han har siden 1987 også dyrket glasmaleriet og udført monumentale spejl-glas-installationer. Ved siden af dette har han udført en omfattende produktion af temperamaleri på papir og lærred.
Tróndur Patursson er født i 1944 i Kirkjubø på Færøerne, hvor han også bor og arbejder. Kunstneren har stået bag utallige udstillinger og har haft udsmykningsopgaver både på Færøerne, i Danmark og internationalt. Hans kunst er blandt andet repræsenteret i flere færøske og danske kirker.

Kan ses på Glasmuseet Ebeltoft

Udstillingen i Egegård med Trondur Patursson slutter fredag 8. oktober.
Men selvom den færøske vildmand forlader Egegård i Rønde, vil der stadig være mulighed for at se prøver på hans glaskunst, når Glasmuseet Ebeltoft lørdag 9. oktober åbner en udstilling med glasmesteren Per Hebsgaard.
Per Hebsgaard er uddannet glarmester, men har specialiseret sig i at realisere kunstværker i tæt samarbejde med kunstnere fra ind- og udland. Blandt kunstnerne er navne som Carl-Henning Pedersen, Peter Brandes, Per Kirkeby, Bjørn Nørgaard, Peter Brandes og altså også Trondúr Paturson, som får sit eget rum på Glasmuseet. Udstillingen skal vise, hvordan Per Hebsgaard virkeliggør kunstnernes projekter i glas i stor skala.
Udstillingen på Glasmuseet Ebeltoft kan ses frem til 1. maj 2011.

Publiceret 30 September 2010 15:19