Det er ikke kun til Sankt Hans, at danskerne tænder op i bålet. Det er blevet populært at etablere et bålsted i haven.

Det er ikke kun til Sankt Hans, at danskerne tænder op i bålet. Det er blevet populært at etablere et bålsted i haven.

Bålsteder i haven er blevet in

Der er mange, der bygger bålsteder i deres haver

Af
Af Nicole Wolter

Familien er samlet omkring bålet, der gløder og varmer, og samværet bliver pludselig intenst - måske fordi man er rykket ud og dermed væk fra vasketøj, støvsugning og støvet i vindueskarmene.
Et bål kan bruges på alle tider af året - det er endda måske mest hyggeligt, når der er lidt koldt. Det er en oplagt måde at være sammen på om madlavning, og så er det død hyggeligt.
Det er måske nogle af årsagerne til, at det er blevet så populært at lave bålsteder i haverne.

Bålpladsen i haven

Der er mange måder at lave bålpladser på.
Nogle vælger simpelhen at grave et hul, der eventuelt kantes med sten, og så er der en dejlig og naturlig bålplads.
Andre vælger den helt store model med fliser omkring en nedsænkning, evt. med en bund af brosten.
Men man behøver slet ikke at lave så meget om for at have det hyggeligt omkring et bål.
I de fleste byggemarkeder kan man købe et transportabel bålsted. De fungerer ganske fint, og de har den indlysende fordel, at de kan flyttes derhen, hvor der er læ i haven.

Det er dejligt at lave mad sammen og på en eller anden måde helt naturligt, når madlavningen rykker ud til bålet. Arkivfoto.

Det er dejligt at lave mad sammen og på en eller anden måde helt naturligt, når madlavningen rykker ud til bålet. Arkivfoto.

Enkelt eller avanceret

De fleste mennesker bruger deres bålsted til at lave snobrød, måske riste nogle pølser og selvfølgelig smelte marshmallows, som børn - og mange voksne - elsker at guffe i sig.
Hvis det skal være lidt mere avanceret, kan man enten købe bøger om bålmad eller finde opskrifter på internettet - og så kan man jo også bare prøve sig frem.

Bålregler og bålmad

Tænd aldrig dit bål, hvis det blæser meget. Tænd aldrig dit bål, hvis der er meget, meget tørt. Hold hele tiden øje med dit bål. Børn må ikke være alene ved et bål. Ingen vild leg omkring bålet. Sluk altid dit bål, når du er færdig med det. Let bålguf Lav kartofler i bakker af alufolie: Fordel kartoffelbåde, groft udskårne løg, salt, peber og smør i aluformene. De skal pakkes godt ind i alufolie og herefter stilles i bålets gløder. Bagning i ca. 25 minutter - eller indtil kartofler og løg er møre. Rist kebab på bål: Fordel stykker af kød, løg, tomater, agurk og kartoffelstykker på en afgrenet pind. Herefter drysses med salt og peber. Så skal herlighederne bare bages over bålet. Hyg med popcorn: Popkorn i trådsigter er noget af det nemmeste, man kan lave over bål. Men pas på, for poppede popkorn brænder let, så kom ikke for tæt på bålet med dem. Trådsigten til popkornene kan fastgøres på pinden med ståltråd.

Publiceret 28 September 2010 09:00