Æbledagen foregår i smukke omgivelser ved Gl. Estrup.

Æbledagen foregår i smukke omgivelser ved Gl. Estrup.

Æblemand, kom indenfor...

Vil du se, hvordan du kan etablere eget mosteri? Så må du til Gl. Estrups årlige æbledag

Af
Af Nicole Wolter

Den populære æbledag på Gl. Estrup, hvor smagsløgene bliver pirrede, er 3. oktober kl. 10 -16.
Her inviterer Dansk Landbrugsmuseum til efterårets populære æblearrangement, hvor mennesker fra nær og fjern valfarter til Gl. Estrup med eller uden deres æbler.
Æbledagen er ikke alene en stor smags- og sanseoplevelse, men er netop også en mulighed for at få styr på sine egen æbler ude fra haven.

Få dit eget mosteri

Hvad med eksempelvis selv at kunne presse sine æbler til saft?
For første gang kommer Nordisk Selvforsyning til Æbledag, og de har et stort udvalg af redskaber til presning af æbler.
Hvis man ikke føler sig fristet, kan man selvfølgelig også bare få presset sine æbler til saft på selve æbledagen.
Som en ekstra lille oplevelse indbyder Gl. Estrup også de besøgende til at være med til at arbejde med humlen.
Den er nemlig plukkeklar, og folk får derfor chancen for at være med til at sortere kopperne, der skal bruges til næste års produktion af øl.

Æbledag 2010

Aktiviteter: Pometet Kender du ikke dit æble? Så få en snak med den nye pometmester Lisbet Dahl Larsen og projektmedarbejder Maren Korsgaard fra Pometet på Københavns Universitet. Ved hjælp af Pometets web-æblenøgle vil de sortsbestemme dine medbragte æbler hjemme fra haven. De to æbleeksperter vil også demonstrere, hvordan æblenøglen kan bruges til at finde den rigtige sort til haven. Du skal have mindst 4-5 æbler med hjemmefra for at kunne bestemme sorten. Mosteriet Medbring dine æbler og få dem presset til saft. Emballage kan købes på museet. Mad På museet er der smagsprøver på æbleretter fra det moderne køkken, 1950?er køkkenet, fra gamle danske 1800-tals kogebøger og renæssanceopskrifter. Man kan købe æblebrændevin fra Brænderiet Enghaven eller en æbleis fra Paradis Is. Salg af æbletræer Man kan købe æbletræer af de gamle sorter. Der er følgende æbletræssorter: Aaby æble, Arreskov æble, Augustæble, Broholm, Brøndæble, Bøghs Citronæble, Dauglykke æble, Farum æble, Fejøæble, Flintige , Gravenfin, Gråsten gul, Gråsten mørkerød, Guldæble, Guldborg rød, Hans Wassard, Helsingør Guldreinette, Hillested æble, Holsteinhus, Katrineæble, Lundbytorp æble, Maglemer, Ordrupgård Sommeræble, Pigeon rød og Thyrislund. Og alt det andet... Dagen igennem vil der være professionelle folk, der fortæller og vejleder om efterårets frugter samt plantningen, pasningen og beskæringen af de nye træer – ligeledes vil de være behjælpelig med vejledning i alle spørgsmål vedrørende æbler og æbletræer. Der er frugtbogssalg, salg af æbler og meget andet. Hestevognen kører rundt på museets store arealer, hvor man kan få et indtryk af de mange mindre æbleplantager, der her på 4. år så småt er begyndt at se ud af noget. Dagen kan sluttes af i museets restaurant Den Gamle Stald, hvor der serveres æblekage til kaffen

Publiceret 28 September 2010 09:00