Et smukt syn, men også en dyr fornøjelse. Kronvildtbestanden er blevet stor, og dyrene æder landmændenes afgrøder.

Et smukt syn, men også en dyr fornøjelse. Kronvildtbestanden er blevet stor, og dyrene æder landmændenes afgrøder.

Lokale gransker kronvildtet

Mens hjortene æder løs, har Vildtforvaltningen nedsat regionale kronvildtgrupper. De skal bl.a. finde løsninger på landmændenes problem med de sultne dyr

Af
Af Nicole Wolter

Mens naturelskere og jægere fryder sig over, at kronvildtbestanden vokser og vokser, er der nogle landmænd, der tager sig til hovedet.
Det er dem, der gang på gang vågner op til synet af spiste afgrøder.
Men der er måske en løsning på vej. Vildtforvaltningsrådet har nemlig nedsat lokale kronvildtgrupper, der bl.a. skal se på det problem.
Vildtkonsulent Sandor Hestbæk Markus fra det lokale statsskovdistrikt, der fungerer som sekretariat for den lokale gruppe, kender udmærket til problemet og dets årsag.
"Kronvildtet færdes over mange parceller, og det er vanskeligt for den enkelte landmand at forvalte det", fortæller han.
Et af problemerne for de ramte landmænd er, at de ikke må skyde vildtet om natten, og det er netop da, kronvildtet går løs på afgrøderne.
"Problemet - og konflikten - er, at skoven har kronvildtet om dagen, hvor jægerne kan gå på jagt, mens landmændene har dyrene om natten, hvor de æder, men ikke må skydes", fortæller Sandor Hestbæk Markus.

Samarbejde er vejen frem

Det er nu op til kronvildtgrupperne at kortlægge problemerne og at finde løsninger.
"Det er vigtigt, at der mellem jægere, landbrugere og skovbrugere skabes forståelse for hinanden, og at det trekløver arbejder tæt sammen. Som det er i dag, er der modsætninger", fortæller Sandor Hestbæk Markus.

Publiceret 13 September 2010 10:15