Livmoderhalskræft kan opdages, før det bliver alvorligt.

Livmoderhalskræft kan opdages, før det bliver alvorligt.

Debat Norddjurs:

Kvinder i Norddjurs kan redde livet

Af Peter Wendelboe, formand for Kræftens Bekæmpelse, Norddjurs

"Kvinder skal ikke smide invitationen til screening for livmoderhalskræft i skraldespanden. Desværre bliver næsten 3 ud af 10 kvinder i Norddjurs ikke undersøgt for livmoderhalskræft. Og det kan koste liv.
Jeg har netop fået tal, der viser, at kun 71 procent af kvinderne i Norddjurs Kommune bliver undersøgt for forstadier til livmoderhalskræft.
Og det er især de yngste kvinder, der ikke bliver undersøgt. Ser man samlet på Region Midtjylland, er det kun 60 procent af kvinderne mellem 23 og 24, der er blevet undersøgt for forstadier til livmoderhalskræft.
Sagen er jo desværre den, at også yngre kvinder rammes af livmoderhalskræft. Også selvom de er HPV-vaccinerede, hvilket dog nedsætter risikoen betydeligt.
Og sygdommen kan være fatal. Både fordi der er en relativt stor dødelighed, men også fordi de, der overlever sygdommen, desværre ofte får betydelige skader, som de skal leve med resten af livet. Blandt andet kan mange kvinder ikke få børn, som følge af behandlingen.
Men møder man op til undersøgelserne, kan man opdage forstadierne til kræft og gennem et relativt simpelt indgreb gøre kvinden rask.
Derfor opfordrer jeg kvinderne – ikke mindst de yngre - i Norddjurs til at tage imod det gode tilbud om screening, når invitationen dumper ind af brevsprækken."

Publiceret 06 September 2010 23:30