Debat:

Er efterlønnen DF's næste offer?

Af Jonas Dahl, MF, SF:

"Vi kan under ingen omstændigheder støtte reformer, der skærer i efterlønnen eller sænker dagpengeperioden." Sådan lød det fra Dansk Folkeparti i januar. Nu kan arbejdsløse se frem til at miste deres ret til dagpenge takket være Dansk Folkepartis deltagelse i VK's dramatiske spareplan om en halvering af dagpengeperioden. Hvad bliver DF's næste sparegreb? Efterlønnen? Førtidspensionen? SU'en?
DF's kovending i dagpengesagen sætter en tyk streg under partiets utroværdighed. Partiet slår sig op på at være den lille mands parti. Alligevel har de siden 2001 har støttet regeringens ufinansierede rødvinsreformer og skæve skattelettelser, og nu vil de altså lade de arbejdsløse betale for de riges skattefest. Mange DF-vælgere må føle, at deres stemme er tabt på gulvet. Spørgsmålet er så, om vælgerne tør stole på DF, når partiet - i samme åndedrag som deres garanti af dagpengeperioden - siger, at de ikke vil skære i efterlønnen. Det må være svært at føle sig sikker.
Regeringen har allerede varslet nye reformer af førtidspensionssystemet. Hvad mon DF kan finde på at lægge stemmer til i den forbindelse? Forringelser igen?
VKO's spareplan kan næsten ikke laves mere skæv. De arbejdsløse sættes til at betale kriseregningen i tre omgange. Først har de ulykkeligvis mistet deres job. Dernæst forringes deres muligheder for at generobre en stilling på arbejdsmarkedet med VKO's nulvækstplaner og besparelser, der vil medføre en hård opbremsning af økonomien og tabte arbejdspladser. Og nu skal de så også betale prisen for regeringens ufinansierede skattelettelser gennem forringelserne i dagpengesystemet. Det er topmålet af skævvridning!
DF's maske er faldet. Mens DF med støtten til regeringens spareplan aktivt øger antallet af arbejdsløse for derefter at sende dem kriseregningen, så vil en ny regering med SF og S skabe vækst og jobs til de arbejdsløse, så vi alle i samlet flok kan arbejde os ud af krisen. Og under ingen omstændigheder vil vi lade de mindste skuldre, som i forvejen er krisens ofre, stå med størstedelen af ansvaret for at betale krisen ved at forringe dagpenge eller efterløn!
Men hvad mon DF ofre næste gang regeringen vil give ufinansierede skattelettelser til de rigeste?"

Publiceret 01 July 2010 11:25